Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

08des12


ERC suggerirà noms de consellers amb perfil "adequat" per a la legislatura


El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha expressat aquest dissabte la disposició del seu partit a "suggerir" noms de consellers del pròxim govern el "perfil del qual sigui adequat" als objectius bàsics de la legislatura: convocar un referèndum d'autodeterminació i una nova política econòmica "més justa". Així, Junqueras ha confirmat de nou que ERC no entrarà en el govern perquè aquesta formació està convençuda que pot ser "més útil" fora que dins de l'executiu, però sí que desitja acordar amb CiU els objectius bàsics que impulsaran l'actuació del nou govern presidit per Artur Mas.

Per aconseguir que els esmentats objectius culminin amb èxit, ERC desitja assegurar que al govern hi figurin les persones "amb el perfil personal i professional més adequat a les noves polítiques que volem realitzar", ha explicat el pròxim cap de l'oposició a Catalunya, Oriol Junqueras. En aquest context, ERC descarta tenir persones seves en l'executiu, però "sí que està disposada a suggerir noms -ha indicat Junqueras-, i esperem que el futur president serà sensible a suggeriments que vinguin d'Esquerra, entorn de possibles consellers independents que, pel seu prestigi personal i professional, puguin fer una bona aportació".

"El que diem -ha apuntat- és que han de ser persones el perfil i creences de les quals siguin coherents amb les noves polítiques, i que no ens agradaria que es col·loqués a persones poc sensibles", per exemple, "al dret d'autodeterminació". Segons el líder d'ERC, "el que no tindria sentit és posar polítics amb perfils allunyats de l'acord i del seu esperit", i en aquest punt ha recordat que en el govern sortint "hi ha consellers que han fet polítiques que estan molt allunyades del que nosaltres creiem que necessita l'economia i la nostra societat".

Després de puntualitzar que ERC "no reclama poder vetar ningú, el que sí diu és que cal posar al capdavant de les conselleries persones que estiguin en sintonia amb l'obra de govern que volem impulsar", ha afegit Junqueras, qui creu que això "és una cosa lògica, no posarem a fer quadres un músic sinó un pintor", i "si vols disputar un partit de futbol, posaràs futbolistes, no jugadors de petanca".

"El president ha de ser conscient d'això", ha dit Junqueras abans d'asseverar que "dins de l'àmbit de negociació del referèndum hi ha un aspecte molt important que és la projecció exterior de Catalunya, de manera que la persona responsable d'aquesta àrea ha d'estar totalment d'acord" amb la consulta.

Abans de demanar que no s'interpreti que ERC vol càrrecs "perquè no és així", Junqueras ha afirmat que "l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa seria un bon nom, i també l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva, ja que són persones que han demostrat tenir una gran capacitat de defensar els interessos del país en l'àmbit europeu".

"Potser no fa falta que siguin consellers, només són exemples -ha matisat-, però sí que estaria bé que poguessin estar implicats d'una forma o una altra amb la representació exterior de Catalunya". Tremosa i Romeva van coincidir a Brussel·les amb Junqueras quan l'actual líder d'ERC era eurodiputat.

Segons el líder d'ERC, projectes com el de reforma educativa del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, "són un atac frontal" a la llengua catalana, però "sumen dia a dia nous partidaris" de l'Estat propi, i augmenten tant la pressió que "obliguen els partits catalans a escurçar el procés cap a la independència".

Sobre la convocatòria del referèndum i les traves que pugui posar el govern espanyol per a la seva celebració, ha indicat que "no és un problema jurídic sinó polític; no és la interpretació d'una llei, i per tant cal resoldre-ho democràticament".

"L'únic que fa falta és posar vots en una urna -ha apuntat- i si Espanya no vol que ho fem, què farà per impedir-ho?, prohibirà les urnes? tallarà el subministrament de paperetes i de paper a Catalunya?, de fet la pregunta essencial és si hi ha algun país democràtic on votar estigui prohibit. És evident que no, perquè llavors ja no és democràtic", ha recalcat.

[Font: El Punt Avui, Efe, Barcelona, 08des12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 10Dec12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.