Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

07jul16


El govern espanyol desobeeix Colau i reobre el CIE de la Zona Franca


El Ministeri de l'Interior espanyol ha reobert el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, tot i el veto d'Ada Colau, que volia impedir-ho al·legant que aquestes instal·lacions no tenen llicència d'activitat, segons informa TV3.

El govern espanyol entén que el centre ha complert amb la normativa urbanística en les obres de reforma i argumenta que aquest tipus de locals no estan inclosos en les activitats ambientals sotmeses a llicència. En aquest sentit, es queixa que la resolució que va enviar l'Ajuntament a la delegació del govern avisant que el CIE no tenia la llicència corresponent no especificava quin precepte vulnerava, d'acord amb el mitjà citat.

El tinent d'alcalde, Jaume Asens, ha detallat que el centre de la Zona Franca funcionava amb una llicència del 1992, quan era una comissaria de la Policia Nacional: a la llicència hi constava elements com una galeria de tir, unes quadres i infermeria pel bestiar --pels cavalls de la policia-. L'edifici es va transformar en CIE el 2006, Interior no va demanar llicència, i l'Ajuntament tampoc va insistir més enllà d'enviar-li un requeriment que no es va respondre mai. En aquell moment governava Zapatero a l'Estat i el PSC a l'Ajuntament.

Asens ha avisat que, des de l'obertura del CIE el 2006, el centre està "en situació irregular i fora del dret". Es dóna el cas que les persones que hi eren internades també estaven en situació irregular. Ha destacat que s'ha arribat en aquest punt de dictar l'ordre de tancament per "la lluita persistent i tenaç" de les entitats que fa anys que en demanen el tancament i que estan "assenyalant aquest forat negre de la democràcia", i ha citat Migra Studium, SOS Racisme i Tancarem el CIE.

El CIE portava tancat des del novembre per obres, en compliment d'una resolució judicial "per no complir els estàndards de drets fonamentals", ha recordat Asens. Per exemple, calia instal·lar tasses de vàter a les cel·les. Va ser el 28 d'abril quan es va notificar al CIE la incoació de l'expedient, després que l'Ajuntament constatés que funcionava sense la llicència adequada i que no constava cap pla de prevenció. Ho va detectar en una inspecció quan Interior va demanar la llicència d'obres. El consistori va donar el termini d'un mes (el doble que l'habitual en aquests casos) per legalitzar la situació i tramitar la llicència d'activitat correcta, però, "per sorpresa", Interior no ho va fer.

[Font: Nació digital, Barcelona, 07jul16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 08Jul16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.