Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

07jul16


El Constitucional també tomba les estructures d'estat


El Tribunal Constitucional també ha tombat les estructures d'estat catalanes, segons avancen diversos mitjans. Concretament, el ple de l'alt tribunal espanyol ha decidit per unanimitat declarar inconstitucional i, per tant nul·les, les disposicions del a Llei 3/2015 -la d'acompanyament dels pressupostos- que creava l'Agència Tributària de Catalunya i altres "estructures d'estat" referides a àmbits com les infraestructures i l'energia. El Constitucional, d'aquesta manera, estima parcialment un recurs interposat pel govern de Mariano Rajoy.

De fet, el Constitucional avala l'Agència de Protecció Social, que s'autoritza si es manté en el marc de les competències de l'Estatut en matèria de protecció social però en cap cas si s'intenta construir una Seguretat Social paral·lela. Precisament, l'Agència de Protecció Social -que ha començat recentment la seva tramitació- ja s'ha ideat per burlar una possible impugnació.

Ja havien estat suspesos el juny de 2015

Els articles afectats ja havien estat suspesos de manera cautelar el juny del 2015, quan el TC va admetre a tràmit el recurs que havia presentat l'advocat de l'Estat. El ponent de la resolució ha estat el magistrat conservador Santiago Martínez Vares.

La sentència, que encara s'està notificant a les parts, estableix el criteri del TC sobre els articles 69 i 95 i les disposicions addicionals 22, 23, 24, 25 i 26 de la Llei 3/2015 d'11 de març de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament de Catalunya que estableix les anomenades estructures d'Estat.

L'objectiu del govern de Rajoy, segons va assegurar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, era deixar sense efecte els articles que preveuen que "en cas de separació" la Generalitat assumeixi funcions "pròpies de l'Estat", és a dir, que parteixen "del supòsit inconstitucional d'una separació unilateral de Catalunya de l'Estat espanyol".

En concret, les disposicions addicionals sobre les que el TC ha dictat sentència fan referència al pla director de l'Administració Tributària de Catalunya, l'inventari del patrimoni de les administracions públiques de Catalunya, el catàleg d'infraestructures estratègiques, la creació a l'Agència Catalana de Protecció Social, i el pla director dels sectors d'energia, telecomunicacions, sistemes d'informació i transport ferroviari. Els articles 69 i 95 recullen la modificació de les Lleis del servei meteorològic de Catalunya i d'equipaments comercials.

[Font: Nació digital, Barcelona, 07jul16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 08Jul16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.