Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

04jul16


Proposició de la CUP per declarar Felip VI persona no grata


A la Comissió de Presidència, Drets de ciutadania,
Participació i Seguretat i Prevenció

Josep Garganté i Closa, en la seva qualitat de regidor del grup municipal de la CUP Capgirem Barcelona a l'Ajuntament de Barcelona, actuant en el seu nom i representació, manifesta:

La institució que actualment dóna forma a l'estat espanyol és, en essència, una institució antidemocràtica basada en drets hereditaris de sang i privilegis d'arrel aristocràtica.

Si aprofundim en el cas espanyol, ens trobem amb una monarquia que, a més de legitimar-se en drets propis de l'Antic Règim, és també directament hereva del règim franquista; el mateix dictador, poc abans de la seva mort, elegia a dit el seu successor, el rei Joan Carles I de Borbó.

La relació de la dinastia borbònica amb els Països Catalans ha estat una relació marcada per la cultura política de la imposició: des de Felip V, primer Borbó que va sotmetre els catalans i les catalanes a cop d'autoritarisme polític i militar -com així demostra el Decret de Nova Planta que abolia les institucions catalanes, el setge de Barcelona, o la crema de Xàtiva- fins el darrer i actual cap d'estat, Felip VI, símbol de la unitat d'Espanya, i que tres segles després del final de la Guerra de Successió continua negant el dret d'autodeterminació del poble català.

En l'actual procés de ruptura democràtica engegat per una part del poble català envers l'Estat espanyol, pensem que és convenient assenyalar i denunciar quin ha estat el paper de la dinastia borbònica i la corona espanyola al llarg de la història, el que representa i el que simbolitza. Des del sotmetiment dels Països Catalans per dret de conquesta, a l'actual model d'estat espanyol, arcaic i antidemocràtic.

Atès que la institució monàrquica és anacrònica i no representa a la majoria de catalans i catalanes.

Atès que l'actual rei ho és per herència del règim feixista encapçalat pel dictador Francisco Franco.

Atès que la monarquia espanyola, i en concret, la dinastia borbònica, té clares connotacions d'autoritarisme polític envers els Països Catalans.

Atès que els catalans i les catalanes tenim la ferma voluntat de construir una República independent de la monarquia espanyola i amb plena sobirania.

Atès que l'Estat espanyol és, encara a dia d'avui, una presó per la resta de pobles de la Península Ibèrica sotmesos a la corona.

Per tot això i d'acord amb el que estableix l'article 55.1 del Reglament Orgànic Municipal, formulem la següent:

Proposició

PRIMER.- Declarar persona non grata Felip VI i a tota la Casa Reial Espanyola al municipi de Barcelona.

SEGON.- Retirar totes les medalles, honors i reconeixements que l'Ajuntament de Barcelona hagi entregat i/o realitzat a la Casa Reial Espanyola

TERCER.- Instar a la resta de municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona a revocar qualsevol acord que doni algun tipus de reconeixement o honors a la Casa Reial Espanyola o als seus membres.

Josep Garganté i Closa, regidor del grup municipal de la CUP Capgirem Barcelona a l'Ajuntament de Barcelona

A 4 de juliol de 2016, Barcelona (Països Catalans)


Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Jul16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.