Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

20des12


CiU i ERC reclamen suport polític i social per a la consulta


Flanquejats per les banderes catalana i europea, Artur Mas i Oriol Junqueras van signar ahir al Parlament el que ha estat batejat com el pacte per la llibertat: una aliança per a la convocatòria d'una consulta el 2014 i amb la qual ERC es compromet a garantir l'estabilitat del nou govern de CiU. Mas pronunciarà avui el discurs d'investidura, serà reelegit demà president de la Generalitat i dilluns prendrà possessió del càrrec. Amb vista a la presa de possessió dels nous consellers, prevista per dijous que ve, Mas ja ha començat a reunir-se amb titulars de l'actual executiu per fer balanç de la feina feta i avançar-los el seu esquema per al pròxim govern, segons fonts de la federació. Les trobades es produeixen quan ja es dóna per fet que consellers com ara Pilar Fernández Bozal (Justícia), Francesc Xavier Mena (Empresa i Ocupació) i Boi Ruiz (Salut) no seran en el nou govern de Mas, de marcat caràcter sobiranista.

El líder de CiU ja treballa, així, en la confecció del govern que haurà d'afrontar, en paraules seves, el repte nacional de "major envergadura" en tres segles. Un cop signat l'acord que ha de garantir-ne l'estabilitat, Mas i Junqueras es van conjurar per fer una crida a la implicació de les forces polítiques pro consulta i de la societat civil en el procés. ICV-EUiA i la CUP, no obstant això, van criticar que les dues forces monopolitzin el dret a decidir. "Aquesta oportunitat exigeix una feina que va molt més enllà del govern de Catalunya", va remarcar Junqueras.

La federació i els republicans van acabar de redactar ahir al matí el bloc econòmic del pacte. La resta de l'Acord per a la transició nacional i per garantir l'estabilitat parlamentària del govern de Catalunya, que ahir va avançar íntegrament El Punt Avui, ja estava tancat dimarts a la nit. UDC va aconseguir introduir un matís en el text marc sobre pressupostos: que les noves mesures fiscals que tan sols tinguin capacitat recaptatòria siguin de "caràcter temporal" i vagin lligades a la reducció del dèficit públic. Aquesta era la principal reclamació dels de Josep Antoni Duran i Lleida, que dimarts van beneir l'acord amb recels i nombroses abstencions en el comitè de govern.

Mas tornarà a demanar als partits avui que s'impliquin en el procés durant el discurs d'investidura. A les forces que previsiblement s'oposaran al referèndum, el líder de CiU els reclama que "no neguin" els "drets" del país a pronunciar-se a les urnes. A Madrid, els de Mariano Rajoy esmolaven la maquinària jurídica per intentar tombar la consulta i recordaven que la Generalitat depèn del finançament de Madrid. A les files de CiU ressonava el desig compartit de Mas que la legislatura "sigui sencera" per fer el procés amb garanties d'èxit i estabilitat. A les d'ERC, la satisfacció per haver sargit "una oportunitat extraordinària", tal com constatava Oriol Junqueras.

Ponència per a la llei de consultes

El nou govern d'Artur Mas no aprovarà un projecte per a la futura llei de consultes sinó que es tramitarà a través d'una ponència parlamentària. Segons fonts de CiU, la norma es treballarà directament al Parlament per compatir el procés de redacció amb el soci parlamentari de la federació, ERC, i afavorir-ne l'obertura a la resta de partits favorables al referèndum. La norma haurà d'impulsar-se a l'hemicicle a finals del mes de gener com a màxim, segons estableix l'acord de governabilitat signat pels nacionalistes i els republicans.

Per intentar evitar que reïxi el previsible intent del govern espanyol d'impugnar la llei perquè el Tribunal Constitucional la tombi, CiU preveu establir un cens propi i diferent del cens electoral espanyol que podria incloure els majors de 16 anys i els nouvinguts censats al país. Vista l'experiència del Quebec, també s'estudiarà fixar un mínim d'antiguitat a l'empadronament per votar.

[Font: Per O.A.-Etxearte i A.Serrano, El Punt Avui, Barcelona, 20des12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 20Dec12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.