Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

01ago16


El TC suspèn cautelarment la resolució sobre les lleis de desconnexió


El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment -no anul·lat- les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent aprovades pel ple del Parlament dimecres passat. En una breu reunió convocada d'urgència divendres passat, que ha començat a les 13 hores i s'ha allargat una hora, els onze magistrats de l'alt tribunal espanyol han admès a tràmit l'incident d'execució de sentència i han suspès les lleis de desconnexió.

Amb aquesta suspensió, la resolució del Parlament queda sense efecte provisionalment. I no serà fins al setembre quan es pronunciarà sobre el fons de la qüestió. Més enllà, ha donat 20 dies al Parlament, al govern espanyol i al fiscal perquè presentin al·legacions.

Pel que fa a Carme Forcadell, serà en el mateix ple del setembre que el Constitucional decidirà quines mesures li aplica. De moment, el Constitucional obre també la via per a l'adopció de les mesures previstes a l'article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que preveu sancions econòmiques de 3.000 a 30.000 euros i la suspensió de les funcions de càrrecs públics.

Així, ha advertit tant a Forcadell, com a Puigdemont i els membres del govern i de la mesa del Parlament que en un termini de 20 dies, informin sobre el compliment de les resolucions ja adoptades el desembre i el passat 19 de juliol "a efectes de l'eventual adopció pel Tribunal de les mesures previstes" a la Llei Orgànica per fer complir les seves resolucions.

Més endavant, la nul·litat

L'admissió de l'incident suposa donar trasllat a la Fiscalia i al Parlament de la petició de nul·litat feta per l'Advocacia de l'Estat aquest divendres passat. En aquest sentit, el ple del TC dóna 20 dies de termini perquè les parts formulin les al·legacions que estimin convenients.

La decisió adoptada aquest 1 d'agost per unanimitat de tots els membres del tribunal serà notificada personalment a Forcadell, als altres membres de la mesa del Parlament i al secretari general de la cambra, així com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la resta dels membres del Consell de Govern de la Generalitat.

En aquest sentit, el TC els adverteix "del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, i els avisa de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer".

Aplicació de la reforma

En l'esmentat article, en el punt número 4, es diu expressament que, en cas d'advertir-se que una resolució dictada pel TC pogués ser incomplerta aquest òrgan ha de requerir els qui correspongui que informin sobre aquesta qüestió, que és la novetat que ha adoptat aquest dilluns l'òrgan presidit per Francisco Pérez de los Cobos.

Rebut l'informe, "si el Tribunal apreciés l'incompliment total o parcial de la seva resolució" podrà adoptar diverses mesures que van des de la imposició de multa coercitiva de 3.000 als 30.000 euros, acordar la suspensió en les seves funcions de les autoritats incomplidores, requerir la col·laboració del govern espanyol per fer complir les seves sentències o fins i tot "deduir l'oportú testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre".

L'executiu espanyol, que centra bona part de les responsabilitats en la presidenta de la cambra catalana, ha emplaçat el tribunal a adoptar aquesta última, fet que en la pràctica suposa que el tribunal remeti a la fiscalia el conjunt d'actuacions desenvolupades per Forcadell perquè, "en el seu cas", es pugui procedir penalment contra ella.

D'altra banda, l'incident d'execució de sentència interposat per l'Advocacia de l'Estat també demanava al Tribunal Constitucional que emplaci una sèrie de responsables públics catalans -entre els quals hi ha el president de la Generalitat- que s'abstinguin de fer qualsevol actuació que pugui incomplir les seves sentències i avançar en la resolució de "desconnexió".

També sol·licitava que s'imposés als responsables del Parlament la prohibició expressa de convocar els òrgans de la Cambra per debatre i votar cap iniciativa que "directament o indirectament" pretengui donar compliment a la resolució impugnada.

I, a més, que Puigdemont i els seus consellers no puguin tramitar propostes legislatives, dictar normes de rang reglamentari o portar a terme qualsevol iniciativa que pugui donar compliment a aquesta resolució, advertint-los de les responsabilitats en cas d'incomplir, incloses les penals.

L'escrit de l'Advocacia qualificava la resolució com "un acte de frontal desacatament i manifest incompliment" a la Constitució i avisa que tant el Parlament català com la Generalitat constitueixen "instàncies cridades a posar en marxa el procés secessionista".

[Font: Nació digital, Barcelona, 01ago16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Aug16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.