Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

20oct16


El Constitucional anul·la la prohibició dels toros a Catalunya


El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la llei del 2010 del Parlament que prohibia les corrides de toros a Catalunya, segons ha pogut confirmat NacióDigital de fons jurídiques. Els magistrats, amb vuit vots a favor i tres en contra, han aprovat una sentència que argumenta que el Parlament es va extralimitar en les seves funcions.

Concretament, el TC assenyala que Catalunya té competències per regular espectacles públics i també per protegir els animals. En aquest sentit, segons les fonts jurídiques consultades, la prohibició podria incloure la prohibició amb l'objectiu de protegir els animals. Tanmateix, la sentència destaca que la tauromàquia ha estat declarada com a "patrimoni cultural" i això provoca, segons l'alt tribunal, la prohibició envaeixi competències estatals en matèria de cultura (articles 149.1.29 i 149.2 de la Constitucional).

En aquest marc, cal recordar que el ple del Congrés ja va donar l'any passat llum verda -amb el suport del PP i UPyD i l'abstenció del PSOE- a la llei per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, un text que, segons els portaveus de CiU, el PNB, IU i el mateix PSOE, no només envaeix les competències de les comunitats autònomes, sinó que obria una via que l'executiu espanyol volia utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya. La llei va quedar definitivament aprovada.

Llei recorreguda pel PP

El TC ha donat la raó el grup parlamentari del PP del Senat -encapçalat aleshores pel que avui és president del Senat, Pío García Escudero- que el mateix 2010 va registrar un recurs d'inconstitucionalitat adduint que la Llei del Parlament envaeix competències estatals.

Segons el PP, la Llei vulnera cinc articles de la Constitució: Són el 20, el 27, el 44, el 46 i el 149.1. Aquest últim és el que ha utilitzat el TC per abolir la prohibició, perquè és el que estableix que l'Estat té competència "exclusiva" per regular "les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels seus drets".

Munté s'obre a desacatar

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va obrir la porta la setmana passada a desacatar la decisió del Tribunal Constitucional (TC) en la línia de tornar a permetre les curses de braus a Catalunya. "No volem un país on es matin els animals", va assegurar Munté en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Tindrem una resposta ferma", ha afegit posteriorment. "Si es confirma, immediatament ens posaríem a treballar per impedir que la sentència tingués cap efecte pràctic. Acatarem la decisió que va prendre el Parlament", ha reiterat Munté.

[Font: Nació digital, Barcelona, 20oct16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 21Oct16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.