Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

16des16


Forcadell, al TSJC: «Si al carrer es pot parlar d'independència, per què no n'han de parlar els diputats?»


30 minuts, 25 preguntes només del seu advocat i una clara defensa de la llibertat d'expressió: "Si al carrer es pot parlar de la independència, com no han de poder parlar-ne els parlamentaris?". Així ha estat la declaració de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant de la instructora del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret. "Cap tribunal pot impedir que es parli de la independència", ha assegurat en la compareixença de premsa posterior, celebrada al despatx d'audiències de la cambra catalana.

Forcadell ha tret tota l'artilleria argumental davant de la magistrada per explicar per què considera que se la pretén jutjar per haver protegit la llibertat d'expressió i la capacitat d'iniciativa dels parlamentaris. I fins i tot ha recordat que justament han de ser els jutges i els fiscals qui ha de garantir la seva llibertat i inviolabilitat perquè "el poder executiu no pot fer servir el judicial per resoldre un problema amb el poder legislatiu". Ras i curt, que tot plegat és un conflicte polític que no es pot judicialitzar. "Pretenen que el Parlament s'autocensuri, i això no passarà", ha ressaltat.

"No actuarem com a òrgans censors del debat parlamentari. El dia que la cambra accepti que hi ha temes sobre els quals no es pot parlar, la democràcia haurà perdut. Si obrim la porta a la censura, ja no la podrem tancar, i això no permetrem que passi", ha insistit l'expresidenta de l'ANC. Forcadell ha avisat que seria "inconcebible" que la inhabilitin, de manera que no ha volgut avançar si l'acataria o no.

Insisteix que no era conscient d'estar cometent una il·legalitat

La presidenta del Parlament ha reiterat que en cap cas era conscient d'estar cometent una il·legalitat i que tot ho va fer seguint les normes establertes per als tràmits parlamentaris. En aquest sentit, ha exposat que els informes que els lletrats de la cambra catalana van elaborar d'ofici mai la van advertir, ni a ella ni a la mesa, del fet que permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent fos una il·legalitat.

Durant la seva declaració, Forcadell també ha defensat una versió dels fets que contradiu un dels principals arguments de la Fiscalia per acusar-la. Mentre que el ministeri públic va considerar en la seva querella que el canvi en l'ordre del dia de la votació era un "ardit" pensat per eludir els requeriments del Tribunal Constitucional (TC), la presidenta ha insistit que tot va ser decisió dels grups parlamentaris. "L'ampliació de l'ordre del dia no és potestat de la mesa, és del ple", ha declarat sobre aquell tràmit que "no podia evitar".

Recorda que el PP va participar a la comissió del procés constituent

La segona autoritat de Catalunya també ha advertit que la comissió d'estudi sobre el procés constituent no havia estat anul·lada pel TC, que els seu debat era públic i que fins i tot era un espai en el qual va participar el PP. A més, ha defensat que no es pot considerar que aquesta comissió fos una "reproducció" de la declaració de sobirania. I ha assenyalat que les les resolucions de la comissió no tenen cap efecte vinculant i que la votació del Parlament era només d'"adhesió política".

Forcadell, que ha declarat en qualitat d'investigada per uns suposats delictes de desobediència i prevaricació, ha abandonat poc després de les deu del matí la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha tornat a rebre l'escalf del sobiranisme.

Agraiment al suport rebut

La presidenta del Parlament ha volut agrair les mostres de suport rebudes pels representants institucionals i també per la ciutadania. "Mai falleu", els ha dit, al mateix temps que ha posat de manifest que hi ha polítics europeus que estan denunciant "els atacs antidemocràtics" que es viuen a l'Estat "en ple segle XXI".

[Font: Per Isaac Meler, Sara González i Oriol March, Nació digital, Barcelona, 16des16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 19Dec16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.