Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

27des16


Els Mossos detenen Joan Coma, regidor de la CUP de Vic, per negar-se a declarar a l'Audiència Nacional


El regidor de la CUP de Vic investigat per incitació a la sedició, Joan Coma Roura, ha estat detingut aquest dimarts al matí per negar-se a declarar davant del jutge. Els Mossos, que anaven de paisà, l'han detingut al centre de Vic. Moments abans, Coma Roura ha escrit al seu compte de Twitter: "L'estat espanyol em deté. Aprofitem tot allò que ens uneix per plantar-li cara col·lectivament. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern". Coma Roura serà traslladat a Madrid, on demà declararà a l'Audiència Nacional. detenció ha estat pactada entre el Departament d'In

La CUP, juntament amb el Moviment 30/03, ha convocat manifestacions de suport a Coma Roura davant dels ajuntaments, avui a les 8 del vespre. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà present a la concentració a Vic.

Segons ha enregistrat NacióDigital, la detenció s'ha fet al voltant d'un quart de 12 a prop de Correus de Vic, lloc on Coma havia pactat amb els Mossos per fer-la efectiva. Dos agents de paisà han acompanyat Coma fins al cotxe i el lliuraran a la Guardia Civil, que el traslladarà a Madrid. El regidor s'ha acomiadat de la seva dona i ha rebut l'escalf de membres de la CUP com Katia Juncks o l'alcaldessa de Vic, Anna Erra (CiU).

Coma passarà a disposició judicial aquest dimecres a primera hora del matí per declarar a l'Audiència Nacional espanyola per un suposat delicte de sedició, segons han confirmat fonts del propi tribunal. Segons ha pogut saber NacióDigital, les circumstàncies de la detenció del regidor han estat pactades entre la CUP i el Departament d'Interior.

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha mostrat la seva solidaritat a Coma i ha carregat contra el govern espanyol, "entestat amb la judicialització constant". I ha afegit: "El govern espanyol acaba el 2016 com el va començar i ens prepara un vergonyós calendari judicial".

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha reaccionat i a través de Twitter ha afirmat: "Fermesa, consciència, dignitat i el cap ben alt. Aquí seguim, amb tu i amb totes les que lluiten contra l'apologia de la indiferència". També, a la mateix xarxa social, la portaveu adjunta de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha publicat el missatge: "Amb la determinació que juntes ho podem tot. Avui amb Joan Coma, Capgirem Vic i el Moviment 30/03 #LlibertatJoanComa".

El primer càrrec públic investigat per sedició

L'Audiència Nacional espanyola va citar a declarar-lo el passat 24 d'octubre per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. El jutge Ismael Moreno va atendre la petició del fiscal Vicente González Mota que veia "indicis de criminalitat" en el fet que Coma demanés desobeir les institucions espanyoles i la resolució del TC en un ple municipal del 2015 on es va debatre i aprovar una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament.

El ministeri públic considera que el regidor va fer unes declaracions que de "cap manera poden qualificar-se com espontànies o individuals". El fiscal també considera que aquests "pronunciaments" es van proferir de manera pública per una autoritat i que van tenir "un abast més enllà de les intencions".

Coma és el primer càrrec públic investigat (en l'anterior terminologia, "imputat") per incitar a la independència a Catalunya. S'enfronta a penes que podrien arribar als vuit anys de presó.

L'acusació fa referència a algunes declaracions del regidor, el 9 de desembre, en el marc del debat sobre la moció de suport a la declaració de ruptura amb l'estat espanyol, aprovada al Parlament el 9 de novembre. Aquesta resolució va ser invalidada pel Tribunal Constitucional tan sols dos dies més tard, l'11 de novembre.

Aquesta és la primera vegada que el ministeri públic sol·licita que s'investigui un càrrec públic a l'Audiència per les seves declaracions a favor de la resolució de desconnexió del Parlament. Coma, en el ple municipal, va instar a la desobediència i a incomplir la resolució del Tribunal Constitucional.

A més de cridar a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional, el regidor va pronunciar-se a favor de la independència durant el ple municipal que per al fiscal "de cap manera poden qualificar-se com espontanis o individuals", i que compleixen els requisits del delicte de sedició. Un cop es va fer pública la investigació, a Vic va néixer un col·lectiu de suport a Coma, format per entitats i persones de diverses ideologies polítiques. El grup va organitzar una manifestació a la capital d'Osona que va reunir un miler de persones.

[Font: Nació digital, Barcelona, 27des16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 28Dec16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.