Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

02feb17


L'última operació del cas 3% torna a esquitxar CDC abans del judici del 9-N


Mentre els agents de la Guàrdia Civil escorcollaven durant hores el despatx del president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, o el domicili de l'ex-tinent d'alcalde de Barcelona, Antoni Vives, en el marc d'una nova operació del cas 3%, a l'entorn de l'ex-president de la Generalitat Artur Mas es va decretar silenci. Només va parlar el president de la CDC hivernada, Jacint Borràs, que va destacar davant dels micròfons de la premsa la "casualitat" entre l'operació policial contra el presumpte finançament de la vella formació nacionalista i el judici del 9-N, que començarà dilluns al TSJC. Una tesi reforçada per Xavier Trias. No ha sigut fins al vespre, en un acte a Vic, quan el mateix Mas -líder de l'antiga CDC i president del PDECat- ha reblat el discurs. "Són massa casualitats", ha argumentat, tot recordant altres coincidències entre les investigacions judicials i moments claus del procés sobiranista.

Continuen, doncs, les turbulències per a l'antiga CDC. L'operació Pika, programada per la Guàrdia Civil i ordenada per la Fiscalia Anticorrupció -amb 18 detencions, tant de dirigents polítics com d'ex-alts càrrecs i empresaris, i més d'una vintena d'escorcolls a les comarques de Barcelona, Lleida i Girona-, actualitza el cas 3% pocs dies abans del judici del 9-N. Dilluns, a la seu del TSJC, el mateix Mas i les ex-conselleres Joan Ortega i Irene Rigau s'asseuran al banc dels acusats per haver participat en l'organització del procés participatiu del 2014. Mentre els advocats dels ex-integrants del Govern preparen l'estratègia de defensa en el cas 9-N, la Fiscalia s'ha afanyat aquest dijous a argumentar que el cas 3% estava basat en concursos "manegats" i controlats". Així ho afirma el ministeri públic en un comunicat en el qual sosté que els concursos ja estaven "atorgats prèviament", tot i la seva "aparença de regularitat", amb l'objectiu de finançar irregularment CDC a través de donacions a les fundacions.

Noms propis del món convergent: Vives, Sànchez... i Sixte Cambra

Les detencions practicades per la Guàrdia Civil, a instàncies judicials, persegueixen desgranar aquesta estructura. I les detencions són significatives. Hi figuren l'extresorer de CDC Andreu Viloca, a qui la Fiscalia li atribueix el control tant de les licitacions i adjudicacions d'obra pública de les administracions governades per CDC com dels suposats "suborns sota l'aparença de donacions". També han estat detinguts l'ex-tinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives -que havia figurat en les travesses per rellevar Xavier Trias-; Francesc Sànchez, home de confiança d'Artur Mas a l'antiga CDC; i l'ex-director general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, que ja va ser arrestat l'octubre del 2015.

El director del Port de Barcelona, Sixte Cambra -un home que ha tingut una relació de confiança personal amb Mas i que va ser senador per CiU-, ha viscut una jornada estranya, detingut com ha estat tot el dia al seu despatx, on els agents judicials han reclamat documentació relacionada amb contractes vinculats a l'autoritat portuària. L'ens ha apuntat en un comunicat aquest dijous a la tarda que Cambra ha "col·laborat amb les diligències judicials". En la mateixa nota, el Port de Barcelona ha expressat que té la "certesa" que tots els procediments i expedients de licitació s'han fet "sempre" d'acord amb la legislació vigent i s'han sotmès "a tots els requeriments tècnics i jurídics". Ja a la nit, Cambra ha estat posat en llibertat. "Hi ha una clara intencionalitat política", ha determinat el president de l'ens portuari en un altre comunicat de la institució. Cambra ha definit com a "impecables" els processos de contractació del Port.

A banda de l'ex-senador de CDC i aspirant a la presidència del Barça, també ha estat sota custòdia de la Guàrdia Civil el director de l'empresa pública Barcelona d'Infraestructures Municipals, SA (BIMSA), Ángel Sánchez Rubio. El director de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, que va ser gerent de l'Ajuntament de Barcelona durant l'etapa de govern de Xavier Trias, ha hagut de respondre durant unes hores els requeriments dels agents. I Josep Maria Bassols, ex-marit de Núria Bassols -comissionada per la Transparència quan Artur Mas era president de la Generalitat- i directiu de l'empresa Oropler, també ha estat implicat en l'operatiu.

Set dels detinguts han estat traslladats durant la tarda a les dependències policials de Tarragona. Són Viloca, Rosell, Bassols i Xavier Tauler, exconseller delegat de Copisa. Tauler també està esquitxat pels negocis sota investigació judicial de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat. També faran nit a les dependències policials Sànchez, Vives i l'empresari Fèlix Pasquina. El ministeri públic conclou que, amb tot el que s'ha investigat fins ara, els fets serien constitutius dels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits, blanqueig de capitals i malversació de fons públics. Ara serà el torn del jutge.

Segons la Fiscalia, al despatx de Viloca, detingut ja el 21 d'octubre del 2015, s'hi van intervenir anuncis de licitacions -tant a nivell d'Ajuntaments, diputacions i Generalitat- que posteriorment eren adjudicades a empreses amb qui l'extresorer ja s'havia reunit abans i de qui suposadament rebia donacions destinades a la CatDem, tant abans de l'anunci de la licitació com immediatament posteriors a l'adjudicació.

Arran de la primera detenció per part de la Guàrdia Civil, la Fiscalia exposa que es va obtenir "informació fonamental" que va desembocar en l'execució de diligències per aclarir contractacions presumptament manegades i "encaminades a la distracció de diner públic, amb perjudici del patrimoni dels ciutadans, particularment, dels catalans". Per a la Fiscalia, aquesta "mecànica" s'ha repetit cometent els presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i prevaricació, entre d'altres.

Els túnels de Glòries, entre les obres en el punt de mira

L'obra dels túnels viaris de les Glòries és una de les que estan sent investigades. Aquesta obra va ser adjudicada pel consell d'administració de BIMSA el febrer del 2015 a una UTE formada per les empreses Romero Gamero, Benitó Arnó e Hijos, Copisa i Comsa. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha detallat aquest dijous que les actuacions sota investigació a la ciutat són les obres del Paral·lel, la urbanització del carrer Lucà, el carril bici de Bac de Roda i Felip II, les obres del passeig del mirador de la carretera de les Aigües, i els treballs de la plaça de les Glòries. En aquest últim cas, la Guàrdia Civil s'ha desplaçat a la plaça mateix per requerir informació a la direcció d'obres. Formen part de la investigació els accessos i el dic est del port de Barcelona, motiu pel qual els agents han treballat tot el dia al despatx de Sixte Cambra.

Ángel Sánchez Rubio, director de Bimsa, és un vell conegut del món immobiliari. Sánchez Rubio va ser situat al càrrec per Ramón García Bragado, ex-responsable d'urbanisme de l'ajuntament en temps del PSC que va veure's esquitxat pel cas de l'hotel del Palau. Colau, que no ha compartit el discurs de Trias sobre l'interès d'esquitxar l'antiga CDC pocs dies abans del judici del 9-N, ha confirmat aquest dijous que obrirà una investigació interna per l'operació sobre el 3%.

Silenci al PDECat

Amb la intenció de marcar tota la distància possible amb els fets, la nova cúpula del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí, va restar en silenci durant tota la jornada a excepció d'un tuit enviat a mitja tarda. Els dos dirigents han assenyalat que el PDECat és un projecte "il·lusionant" i han indicat que no "permetran" que se'ls "embruti" amb "insinuacions".

En privat, fonts de la formació s'allunyaven al màxim de figures com les de Sànchez, que va ser un dels encarregats de comandar la refundació i que durant mesos es va convertir en el responsable d'enllaçar CDC amb la nova formació nascuda del congrés fundacional. "Sí que està vinculat al 9-N, però això no ho pot tapar tot", destacava una veu consultada només conèixer-se els escorcolls. La dimensió política de les detencions té tant a veure amb el pòsit de l'antiga Convergència com del futur del procés.

[Font: Per Oriol March i Joan Serra Carné, Nació digital, Barcelona, 02feb17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 06Feb17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.