Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

02feb17


La Fiscalia apunta que els concursos del cas 3% estaven «manegats»


La Fiscalia Anticorrupció, que ha ordenat la nova operació policial contra el presumpte finançament irregular de CDC considera que el cas 3% estava basat en concursos "manegats" i "controlats". Així ho afirma el ministeri públic en un comunicat en el qual sosté que els concursos ja estaven "atorgats prèviament", tot i la seva "aparença de regularitat", amb l'objectiu de finançar irregularment CDC a través de donacions a les fundacions.

La Fiscalia assegura que un nou informe de la Guàrdia Civil posa de manifest "diversos supòsits més" que responen a aquesta dinàmica, motiu pel qual s'ha posat en marxa l'operació policial d'aquest dijous. En total, s'han fet 24 escorcolls i 18 detencions, entre les quals la de l'extresorer Andreu Viloca, qui la Fiscalia creu que controlava tant les licitacions i adjudicacions d'obra pública de les administracions governades per CDC com els suposats "suborns sota l'aparença de donacions".

També han estat detinguts l'ex-tinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives; Francesc Sànchez, home de confiança d'Artur Mas, i a l'ex-director general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, que ja va ser arrestat l'octubre del 2015. El director del Port de Barcelona, Sixte Cambra, ha estat posat en llibertat després de tot un dia retingut al seu despatx. "Hi ha una clara intencionalitat política", ha determinat Cambra, que ha definit com a "impecables" els processos de contractació del Port.

Josep Maria Bassols, ex-marit de Núria Bassols, comissionada per la Transparència quan Artur Mas era president de la Generalitat, també ha estat detingut. Bassols és directiu de l'empresa Oproler. Set dels detinguts han estat traslladats a dependències policials. Són Viloca, Rosell, Bassols i Xavier Tauler, exconseller delegat de Copisa. Tauler també està esquitxats pels negocis sota investigació judicial de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat. Francesc Sànchez, Antoni Vives i l'empresari Fèlix Pasquina han estat tralladats a les dependències policials al llarg del dia.

Diversos delictes imputats

El ministeri públic conclou que, amb tot el que s'ha investigat fins ara, els fets serien constitutius dels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits, blanqueig de capitals i malversació de fons públics.

Així mateix, la Fiscalia assenyala que les detencions, des del "contacte directe i estret amb la Guàrdia Civil", responen a les directius de la Fiscalia General de l'Estat expressades en la instrucció número 2 del 2008 -ja avançades a la Circular número 1 del 1989- i a la necessitat d'assegurar les proves i "calibrar la necessitat de sol·licitar del jutjat noves mesures cautelars de caràcter personal".

Segons la Fiscalia, al despatx de Viloca, detingut ja el 21 d'octubre del 2015, s'hi van intervenir anuncis de licitacions -tant a nivell d'Ajuntaments, diputacions i Generalitat- que posteriorment eren adjudicades a empreses amb qui l'extresorer ja s'havia reunit abans i de qui suposadament rebia donacions destinades a la CatDem, tant abans de l'anunci de la licitació com immediatament posteriors a l'adjudicació.

Arran de la primera detenció per part de la Guàrdia Civil, es va obtenir "informació fonamental" que va desembocar l'execució de diligències per aclarir contractacions presumptament manegades i "encaminades a la distracció de diner públic, amb perjudici del patrimoni dels ciutadans, particularment, dels catalans". Per a la Fiscalia, aquesta "mecànica" s'ha repetit cometent els presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i prevaricació, entre d'altres.

Obres en el punt de mira

L'obra dels túnels viaris de les Glòries és una de les que estan sent investigades en el marc de l'operació per presumpte finançament irregular de l'antiga CDC, segons han explicat a l'ACN fonts de la investigació. Aquesta obra va ser adjudicada pel consell d'administració de BIMSA el febrer del 2015 a una UTE formada per les empreses Romero Gamero, Benitó Arnó e Hijos, Copisa i Comsa.

Aquest dijous la Guàrdia Civil està escorcollant la seu de BIMSA i almenys algunes de les constructores que formen part de l'UTE, com la seu de Comsa al carrer Numància de Barcelona o bé la d'Arnó a Lleida. També s'han escorcollat les casetes de l'obra a la mateixa plaça de les Glòries. Aquestes obres van ser adjudicades per un import de 49,6 milions d'euros.

Ángel Sánchez Rubio, director de Bimsa, és un vell conegut del món immobiliari. Es tracta d'una empresa que es va crear fonamentalment per les obres del Fòrum, que segons la Sindicatura podrien haver albergat irregularitats. Sánchez Rubio va ser situat al càrrec per Ramón García Bragado, ex-responsable d'urbanisme de l'ajuntament en temps del PSC que va veure's esquitxat pel cas de l'hotel del Palau.

Pel que fa al registre de la seu d'Arnó a Lleida, un portaveu de l'empresa ha explicat que la Guàrdia Civil s'hi ha presentat a primera hora per demanar documentació sobre l'obra de les Glòries i també sobre la construcció del dic est del Port de Barcelona, una altra de les obres sota sospita. L'empresa assegura que els ha facilitat la documentació, que els agents ja s'han emportat, i s'han declarat "tranquils".

L'adjudicació que BIMSA va fer al febrer del 2015 va ser el d'una primera fase dels túnels entre els carrers Badajoz i Castillejos, amb una longitud de 508 metres.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona assenyalen que també estan sota sospita altres projectes del mandat anterior com les obres al Paral·lel, la urbanització del carrer Luca, el carril bici Bac de Roda i Felip II i les obres al passeig mirador de la carretera de les Aigües.

[Font: Nació digital, Barcelona, 02feb17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 06Feb17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.