Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

15mar17


El president del Constitucional admet el fracàs en l'intent de frenar el procés


El president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez dels Cobos, ha reconegut aquest dimecres durant el seu discurs de comiat del càrrec -cessa després que hagin pres possessió els quatre nous magistrats designats pel Senat- que problemes com "l'anomenat procés sobiranista" català "no poden ser resolts" per aquest òrgan i que, "per desgràcia", això és el que ha passat amb les resolucions dictades des que al març de 2014 es va acordar anul·lar la declaració pel dret a decidir que havia estat aprovada pel Parlament. Ha considerat "urgent inexcusable", precisament per aquest motiu, fer una crida al diàleg polític per resoldre el cas.

Segons el parer de l'encara president del TC, la citada resolució del 2014 i les que l'han seguit en relació amb el procés sobiranista de Catalunya van pretendre dues coses que "per desgràcia no s'han aconseguit", admetent així el seu fracàs: "salvaguardar" i restaurar la legalitat constitucional, "i reconduir l'anomenat" dret a decidir a una aspiració política susceptible de ser defensada en el marc de la Constitució".

"Els problemes d'aquesta índole no poden ser resolts per aquest Tribunal, la funció del qual és vetllar per l'observança estricta de la Constitució", ha afegit, per insistir que els poders públics "i molt especialment els territorials" són els que estan "cridats a resoldre mitjançant el diàleg i la cooperació els problemes que es desenvolupen en aquest àmbit".

"Des d'aquell pronunciament nostre, la tensió no ha cessat", ha reconegut el president del TC, per afegir que per això la crida al diàleg polític segueix sent vàlida. "Diré més, crec que s'han convertit en una necessitat inexcusable i urgent -ha afirmat-. El diàleg polític en democràcia no pot ni ha de ser una realitat episòdica o conjuntural, a la qual es recorri quan les circumstàncies l'imposen, ja que pertoca a l'essència mateixa del sistema, la seva pràctica ha de ser permanent i a tots els nivells". Aquest diàleg, segons Pérez dels Cobos, ha de practicar-se des del respecte a la Constitució i a la llei, "perquè quan aquestes no es respecten el primer deure de l'Estat és el de garantir la seva observança".

Catalunya "no és sobirana"

En relació amb la restauració de la legalitat constitucional, el president de TC ha recordat que les resolucions dictades han sortit al pas de l'atribució de la condició de sobirà "a qui d'acord amb el nostre text fonamental i amb el mateix Estatut no la té". En aquest punt ha incidit que si en l'actual ordenament constitucional només el poble espanyol és sobirà "i ho és de manera exclusiva i indivisible, a cap altre subjecte o òrgan de l'Estat oa cap fracció d'aquest poble pot un poder públic atribuir-li la qualitat de sobirà ". Per això, ha subratllat que el reconeixement al poble de Catalunya de la qualitat de sobirà resulta incompatible amb l'article 2 de la Constitució.

D'altra banda, ha incidit que el Tribunal va voler posar en relleu que si la Constitució és un límit, "també és un marc d'integració i de convivència obert a tothom en el qual totes les aspiracions caben sembri i quan es formulin i postulin de acord amb els principis i regles que ens hem donat ". En aquest punt ha admès que el text de la Constitució "és reformable" tot i que "sempre que s'observin els procediments previstos a aquest efecte".

[Font: Nació digital, Barcelona, 15mar17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 17Mar17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.