Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

13abr17


Puigdemont i Junqueras exploren la fórmula per fer junts tots els passos del referèndum


Celebrar el referèndum i aplicar-ne el resultat és la màxima prioritat de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. El camí cap a la votació, segons convenen tots els actors del sobiranisme, no serà ni molt menys senzill. Els embats de l'Estat, sumats a les disputes internes -de major o menor intensitat en funció del moment que travessi el procés-, suposen dificultats que el Govern haurà d'anar superant si vol complir amb la paraula donada de posar les urnes el setembre vinent. Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, el president i el vicepresident exploren la fórmula que els permeti fer junts tots els passos cap al referèndum.

Aquesta és, de fet, una exigència de Junqueras, que reclama que sigui tot el Govern que es mulli en les decisives accions que han de permetre posar les urnes el setembre, exercici que tots els membres de l'executiu no veuen clar. El vicepresident ja va reclamar que el Govern firmi de forma col·lectiva la convocatòria del referèndum, però, fins llavors, també vol que se signin conjuntament les contractacions que l'han de fer possible. En aquest sentit, una esmena de Junts pel Sí als pressupostos ja va habilitar l'executiu a licitar i adjudicar per acord de govern determinats contractes relacionats amb "grans projectes estratègics de caràcter horitzontal i d'especial transcendència [...] en què s'hi apreciï la concurrència de circumstàncies excepcionals".

Un text incorporat per permetre precisament que les contractacions relatives al referèndum fossin col·lectives però que ara hi ha diferències en relació a com i quan s'ha d'aplicar. Aquest és l'element que Puigdemont i Junqueras discuteixen com concretar i, de fet, la iniciativa s'està tractant en òrgans governamentals com ara el consell tècnic, que ha treballat les possibles fórmules aquest mateix dimarts a la tarda.

Acords a cada consell executiu

Per què Puigdemont i Junqueras han arribat a aquest punt? La resposta no és senzilla, sinó que tendeix a ser polièdrica. Una de les variables que cal tenir en compte, a més que el referèndum desborda el marc legal espanyol ja sota la pressió del Tribunal Constitucional, és que l'executiu no és monocolor, sinó que està integrat per dirigents del PDECat i d'ERC. Les dues forces es miren de reüll en la fase final del procés tot i les crides públiques a la unitat que fan les dues cúpules. En essència, segons diverses fonts governamentals i parlamentàries consultades, el president i el vicepresident van tenir una reunió fa tres setmanes en què aquest últim li va demanar al primer que hi haguessin passos "per escrit i col·legiats" cada dimarts -dia en què es reuneix el Govern- cap a la consulta. Seria també una manera de donar certeses a la ciutadania i fer-la creïble tant pels votants del sí com pels del no.

Una de les versions de la conversa indica que Puigdemont "no ho veia clar" perquè està "molt sol", mentre que d'altres dirigents consultats -especialment en l'entorn de Palau i dins del PDECat- se sosté que el president "va a totes". De fet, no falten membres de l'executiva de l'antiga Convergència que apunten a un escenari totalment contraposat: que és Junqueras qui "no vol fer el referèndum" i que la seva única prioritat és "situar el PDECat com a culpable del fracàs" de la consulta vinculant per guanyar les properes eleccions catalanes. La fórmula conjunta per avançar cap al referèndum és una manera de preservar la unitat en els propers mesos, i també és un gest cap a la societat civil.

En aquesta marc de desconfiances s'ha d'entendre la crida que va fer Junqueras dissabte per tal de preservar la unitat entre tot el Govern, institucions com el Parlament i el món local, i les entitats socials. La concreció que desitgen els republicans seria un pronunciament "públic, explícit i inequívoc" per reafirmar el seu compromís amb el referèndum, el qual podria traduir-se en un acte públic on hi participessin tots els consellers, els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP i els principals dirigents d'entitats com l'ANC, Òmnium o l'AMI en què, si calgués, es podria firmar una declaració conjunt de suport al full de ruta que vinculés a tothom i dissipés dubtes.

Sectors de l'independentisme cívic, de fet, veuen amb bons ulls que hi hagi un acte d'aquestes característiques. "Si cal, ho farem", destaquen fonts governamentals consultades per NacióDigital. Dirigents del PDECat consultats asseguren que no hi ha "fissures" en aquest posicionament, però aquesta versió no concorda amb la que emeten en privat alts comandaments del Govern, que dubten de la celebració del referèndum. "També d'ERC", puntualitzen fonts parlamentàries.

Ordres i missatges

"Si Junqueras vol portar acords i licitacions relacionats amb el referèndum cada dimarts, que ho faci. Però que ho porti per escrit", exigeix un alt dirigent nacionalista, que sosté que Puigdemont "va a tota marxa". El president ha aprofitat la reunió d'avui per demanar "lleialtat" i "coratge" als consellers en un discurs al qual s'hi ha afegit el vicepresident, que ha fet explícit que no hi afegiria "ni una línia". Els dos, a banda, han indicat que la seva idea és "assumir la responsabilitat" de tot allò relacionat amb el referèndum, segons diverses fonts consultades.

I és que algunes de les crítiques d'ERC referides al paper dels consellers del PDECat és que alguns d'aquests no voldrien firmar col·lectivament les contractacions, ni fer les que corresponguessin al seu departament, ni delegar temporalment les competències per fer-ho a algú altre. I això que Puigdemont va delegar en Junqueras a l'inici del mandat i per escrit "la coordinació de l'activitat dels departaments per a l'aplicació de les directius generals de l'acció de govern amb relació al desenvolupament de l'autogovern", mentre que, en el debat de política general que va anunciar el referèndum, li va encarregar al líder d'ERC i al conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, l'organització del referèndum.

Dubtes sobre alguns consellers

Sobre els dubtes que es projecten sobre determinats consellers -Meritxell Borràs (Governació), Santi Vila (Cultura), Jordi Jané (Interior) i Meritxell Ruiz (Ensenyament)-, el PDECat es queixa irònicament: "Quina casualitat que siguin tots nostres". Un altre dirigent consultat sosté que tothom farà la seva feina "quan rebi les ordres per escrit". També lamenta que la compra de les urnes se centri en Borràs, "quan la central de compres depèn d'Economia". ERC sosté que la central de compres res té a veure amb els processos electorals, que depenen de Governació. Els nacionalistes, sempre que se'ls qüestiona el compromís, aprofiten per ressaltar que tenen quatre inhabilitats pel 9-N: Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega -aquesta última ex d'Unió- i Irene Rigau.

Què passarà, en tot cas, si algun dels consellers que tenen dubtes es neguen a complir les ordres de Puigdemont? "Caurà del Govern", sostenen diverses fonts consultades. Malgrat això, un integrant de la direcció parlamentària de Junts pel Sí aporta una teoria que va prenent cos: "Això és com els dos cotxes que van cap al precipici i ningú s'atreveix a frenar per no quedar enrere". Els partidaris d'aquesta visió insisteixen que és perfectament factible l'escenari d'unitat de tots els consellers per la dificultat d'explicar que es fa marxa enrere. "Ningú vol sortir a fer la roda de premsa per donar comptes del fracàs", sosté amb certa ironia un diputat independentista.

De portes enfora, el Govern ha decretat l'estat de discreció general en tot allò que té a veure amb el referèndum. A Palau no ha agradat que Marta Rovira, secretària general d'ERC, avancés que l'executiu treballa amb la idea de crear una borsa de treball d'aturats per col·laborar el dia de la votació. "Res a dir", ha assegurat la consellera de la Presidència, Neus Munté, referint-se a les paraules de Rovira a RAC1. Dilluns, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ja va demanar subtilment als republicans que no avancessin els plans de l'executiu per la votació.

Aquest dimarts, a banda, els funcionaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han tornat a Palau per notificar als membres del Govern la suspensió dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, en els quals hi ha inclòs el referèndum. "Superarem els entrebancs", ha vaticinat Munté. "No deixarem d'anar endavant", ha tuitejat Puigdemont amb una fotografia en què es veien les cinc notificacions que ha rebut des que és president. Per anar endavant, això sí, els dos màxims representants del Govern necessiten una fórmula que mantingui la unitat fins al final.

Sigui com sigui, segons ha avançat La Vanguardia, aquest dimarts a la tarda s'ha reunit l'estat major del procés que, tal com va explicar NacióDigital, reuneix Puigdemont, Junqueras, i líders del PDECat, d'ERC, de la CUP i de les entitats sobiranistes. En la reunió, el president català hauria demanat als assistents que no s'evidenciessin diferències en el bloc independentista i hauria explicat els últims passos fets de cara a la celebració del referèndum.

[Font: Nació digital, Barcelona, 13abr17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 14Apr17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.