Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

24des12


Mas pren avui possessió mentre ultima el nou govern


El 27 de desembre de 2010, Artur Mas prenia possessió com a 129è president de la Generalitat. Gairebé dos anys després, ho tornarà a fer aquest matí en un acte solemne. Si aleshores va ser el seu predecessor, José Montilla, qui li va posar la medalla històrica de la institució, avui ho farà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

No és l'única diferència. Les coses han canviat molt en els dos anys que separen aquella instantània de la que es produirà avui. I, sobretot, s'ha modificat la ja malmesa relació amb l'Estat. Fins al punt que si fa vint-i-quatre mesos Mas demanava "paciència" per a la plenitud nacional, ara el que està damunt la taula és una consulta sobiranista per al 2014 perquè Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur. Està per escrit en l'acord de governabilitat signat amb ERC, un pacte que certifica el nou rumb emprès per l'executiu cap a l'estat propi i que, a més, fulmina la fórmula de la geometria variable a la qual ha recorregut la federació en els darrers dos anys per governar. S'ha obert una nova etapa.

El pacte entre la federació i els republicans no agrada a molts, com ara al govern espanyol de Mariano Rajoy, que avui envia ni més ni menys que el ministre d'Hisenda a la presa de possessió de Mas. L'elecció no és a l'atzar. En un moment d'asfíxia màxima de les arques catalanes, el president espanyol situa al Palau de la Generalitat el responsable dels números i una de les veus més crítiques amb Catalunya. Montoro ha arribat a insinuar el tancament de l'aixeta del fons de liquiditat autonòmic si el govern català no abandona la via sobiranista.

Mentrestant, el president de la Generalitat electe continua treballant en l'estructura i la composició del nou govern. Divendres, Mas ja havia acabat la ronda de consultes amb els consellers en funcions. I el de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, li ha comunicat -ho va fer abans dels comicis- que no vol seguir en l'executiu, segons confirmava ell mateix a La Vanguardia. L'exalcalde de Sant Cugat del Vallès mantindrà el seu escó al Parlament i combinarà la seva tasca com a diputat amb l'exercici de l'advocacia. Recoder, que s'ha intuït com a possible successor de Mas no abandona, doncs, l'activitat política. I tampoc no descarta tornar a la primera línia més endavant.

Nou rumb i retallada

Després que avui ho faci Mas, el nou govern prendrà possessió dijous. I des de CiU indicaven la possibilitat que no es doni a conèixer fins a última hora. Serà l'executiu que haurà de gestionar el nou rumb del país, però també l'ajust de 4.000 milions d'euros de la despesa necessari perquè Catalunya compleixi els objectius de dèficit -de l'1,5% al 0,7% el 2013- imposats per Madrid al dictat de Brussel·les. L'acord CiU-ERC preveu recaptar 1.000 milions per la via de nous impostos, però a hores d'ara ja es dóna per feta una nova tisorada de, com a mínim, 3.000 milions.

[Font: Per Anna Serrano, El Punt Avui, Barcelona, 24des12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.