Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

27abr17


CSQEP condiciona l'aval al referèndum unilateral al reconeixement de la Comissió de Venècia


El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha posat sobre la taula les seves condicions per seguir apostant per la celebració del referèndum "sigui quina sigui la seva modalitat", fins i tot en el cas que no compti amb el pacte i el vistiplau de l'estat espanyol. En una interpel·lació al vicepresident, Oriol Junqueras, el portaveu de la coalició d'esquerres ha exigit que la Comissió de Venècia -òrgan del Consell d'Europa que és una autoritat en aquest tipus de processos- avali la convocatòria del referèndum prèvia a la seva celebració.

D'aquesta manera, si la Comissió de Venècia valida les condicions que el Govern posi sobre la taula per posar les urnes, l'espai polític de Catalunya Sí que es Pot s'hi sumarà sense pretextos, tal i com ha explicat Coscubiela i ha refermat després en una conversa informal amb la premsa. La Comissió de Venècia ja va renyar l'estat espanyol per la reforma de la llei del Tribunal Constitucional en un informe en què criticava que se li permetés sancionar i suspendre càrrecs públics.

Així mateix, Coscubiela ha insistit en les altres condicions del seu grup, com les "màximes garanties d'inclusió de la societat catalana, la cerca del reconeixement previ a nivell internacional, i efectes polítics i jurídics reals" i, per aconseguir complir-les, ha ofert la seva "cooperació i complicitat", tot i que ha lamentat que el Govern no hagi "concretat com ni quan es convocarà el referèndum". De fet, ha apuntat que està preparant el referèndum "amb exclusions", quan amaga el text de la llei de transitorietat, per exemple, malgrat que també ha censurat "la posició tancada del govern espanyol", els problemes davant dels quals "no són de legalitat, sinó de voluntat política".

Junqueras no concreta si buscarà l'aval

Per la seva part, Junqueras no s'ha compromès a acudir a la Comissió de Venècia per sol·licitar el seu aval o assessorament, però tampoc ha rebutjat la idea. El vicepresident s'ha limitat a replicar que aquesta condició hauria d'estar "exigida amb la mateixa intensitat al govern espanyol".

Així mateix, la portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha celebrat que "el referèndum irreversible vagi sumant suports" i ha considerat el posicionament dels "comuns" com "un pas important", ja que el veu com un aval a la votació, encara que aquesta no tingui el permís de l'Estat. "Se sumen al referèndum o referèndum", ha opinat Rovira, a través d'un comunicat, un gest que afirma que facilitarà que es pugui donar compliment al sentiment del 80% de la població del país, ja que considera que el referèndum no pot estar sotmès a la voluntat de l'Estat que sistemàticament nega la veu al poble de Catalunya. "Les institucions del nostre país estan preparades per celebrar un referèndum efectiu amb totes les garanties democràtiques", ha insistit.

60 experts independents nomenats pels estats

La Comissió de Venècia es tracta d'un òrgan assessor del Consell d'Europa (integrat per 47 estats) que tècnicament s'anomena Comissió Europea per a la Democràcia per mitjà del Dret. Emet informes no d'obligat compliment i missions específiques sobre el terreny per assessorar sobre el desenvolupament dels processos constitucionals i l'adequació dels sistemes jurídics i institucionals a normes internacionals en àmbits com la democràcia i els drets humans en casos de reformes constitucionals, modificacions dels sistemes judicials o participació en la vida pública de les persones que pertanyen a minories.

Està conformat per 60 experts independents altament qualificats en aquestes matèries (cadascun dels 47 estats europeus i 13 de no europeus nomenen un membre) que es reuneixen en sessions plenàries quatre cops a l'any. La propera serà el 16 i 17 de juny, mentre que la següent ja no és fins el 6 i 7 d'octubre, cosa que dificulta que l'aval que reclamen els "comuns" arribi abans del setembre, quan el Govern pretén celebrar el referèndum.

[Font: Nació digital, Barcelona, 27abr17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 28Apr17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.