Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

10mai17


El TC anul·la la llei de consultes populars del 2010 i el comissionat per la Transició Nacional


El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat aquest dimecres el gruix principal de la llei de consultes populars aprovada pel Parlament l'any 2010, segons ha informat la institució en un comunicat. També ha decidit suspendre definitivament el nomenament el 2015 de Carles Viver i Pi-Sunyer com a comissionat per a la Transició Nacional, un càrrec que actualment ni tan sols existeix. A banda, el tribunal deixa sense efectes els plans que tenia la Generalitat per crear estructures d'estat. La comunicació arriba després de mesos de deliberacions i en ple camí cap al referèndum previst per al mes de setembre.

La llei de consultes populars no referendàries es va aprovar després que l'elaborés el govern d'esquerres liderat per José Montilla, mentre que el nomenament de Pi-Sunyer -que havia estat president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i actualment és director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern (IEA)- es va dur a terme en l'última fase de la presidència d'Artur Mas.

Catalunya ja no pot demanar permís per fer referèndums

En concret, el TC ha anul·lat tot el títol de les llei de consultes populars que fa referència a la possibilitat que el Parlament -a petició d'una cinquena part dels diputats o de dos grups, del Govern, o d'un 3% de la ciutadania- sol·liciti el permís a l'Estat per celebrar un referèndum d'àmbit autonòmic. Aquesta llei, promoguda pel tripartit i aprovada amb els únics vots de les formacions d'esquerres -CiU s'hi va oposar perquè la trobada massa tova, en requerir l'aval espanyol-, pretenia regular la via per la qual Catalunya podia impulsar referèndums, però sempre de forma delegada per l'Estat.

De fet, l'alt tribunal considera que la llei "ha regulat una modalitat de referèndum que no està prevista a la Constitució ni en la legislació estatal que regula les modalitats de referèndum" i, en aquest sentit, apunta que la legislació en aquest camp hauria de ser iniciativa de les institucions estatals. En canvi, la sentència no afecta als articles de la llei que fan referència a les consultes a nivell local, les quals també haurien de ser avalades per l'Estat.

Anul·lats també els plans per fer estructures d'estat

De la mateixa manera, el TC Constitucional declarat inconstitucionals dos plans que Artur Mas va anunciar el mateix dia que es va crear el Comissionat per a la Transició i que havien de contribuir a preparar el país per a la independència. Es tracta del Pla executiu per a la preparació de les infraestructures d'estat i el Pla d'infraestructures estratègiques, atès que, segons el comunicat de l'alt tribunal, desenvolupaven els articles dels pressupostos del 2015 encaminats a preparar les estructures d'estat i que el TC ja va anul·lar en una sentència anterior.

[Font: Par Roger Tugas i Oriol March, Nació digital, Barcelona, 10mai17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 11May17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.