Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

11mai17


Puigdemont oferirà una negociació «flexible» a Rajoy pel referèndum en les properes setmanes


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dijous en un dinar-col·loqui amb l'entitat Sobirania i Justícia que en l'agenda del Govern no hi figura la convocatòria d'eleccions autonòmiques anticipades. "En aquest país hi ha una immensa majoria de gent que vol resoldre el seu futur en un referèndum, no una enquesta d'opinió ni un procés per sortir del pas", ha apuntat. En les properes setmanes, Puigdemont anirà a Madrid amb una oferta "flexible" sobre el referèndum dirigida a Mariano Rajoy amb la feina del Pacte Nacional ja tancada definitivament. La data i la pregunta no es fixaran fins que hi hagi plantejada l'oferta a la Moncloa. S'anunciarà, ha reiterat, abans de marxar de vacances. Si ho ha acord -improbable- amb l'Estat, aquest anunci es postergarà, segons ha puntualitzat.

Si no hi ha acord, això sí, el Govern promourà igualment la votació. En aquest sentit, el dirigent nacionalista ha destacat que un referèndum acordat amb un 15% de participació no seria "vàlid", però que una votació no tolerada per l'Estat amb alta participació sí que ho seria. "La clau és que la gent s'ho faci seu", ha assenyalat. Encara no està decidida la fórmula amb la qual la Generalitat es dirigirà a la Moncloa, tot i que ha apuntat que a banda de les signatures del Pacte hi haurà, també, les resolucions que ha aprovat històricament el Parlament a favor del dret a decidir. "Per solucionar un problema, primer s'ha de reconèixer", ha sintetitzat el president, que ha manifestat que l'Estat no ha assumit aquesta primera fase per trobar solucions.

Puigdemont ha indicat que la ràtio entre urnes i habitants sigui la mateixa arreu del país, que la composició de les meses sigui "igual per a tothom", i ha indicat que això és feina pel Govern. "Cal donar garanties", ha ressaltat el dirigent nacionalista, que ha destacat que la votació "és com l'aigua", perquè "no l'atura ningú". "No puc veure la manera a través de la qual la majoria dels catalans que volen votar no ho puguin fer", ha ressaltat el dirigent nacionalista. "Amb tristesa", el president ha admès que no hi ha cap negociació oberta amb el govern espanyol. Ha dit, això sí, ha avisat que hi hauria cites "secretes" i possiblement "més enllà de la política". "La tàctica s'aplica i no s'explica", ha destacat Puigdemont, que ha criticat la "impaciència" de determinats sectors perquè no convé en el moment actual del procés.

Sobre les paraules de José Manuel García Margallo, disposat a "destruir" urnes per impedir la consulta vinculant, ha recordat que Rajoy només es proposa solucions "allunyades" de la política. "Només veig falcons i falcons, cap sector amb qui els puguem entendre", ha resumit. "Que es moguin del despatx, que s'esforcin més a dir si podem o no podem votar", ha insistit. Segons el president, cal "exigir" la negociació tot i que s'albiri complicada. "No han d'estar còmodament instal·lats en el no", ha destacat, al mateix temps que ha demanat "esforç intel·lectual" a l'Estat.

Referint-se al paper dels Mossos, Puigdemont els ha definit com a "servidors públics" i ha indicat que la seva feina no té res a veure amb les idees polítiques de cadascun d'ells. "No és una policia política, això no li podrà dir ningú. Els Mossos, com totes les policies del món, farà complir les lleis. No desobeiran, no faran actuacions al marge de les lleis. Això està més que garantit", ha considerat el dirigent nacionalista. "No són ells els qui fan el referèndum", ha ressaltat.

Sobre la possibilitat que la Fiscalia presenti una querella per la licitació de les urnes, ha assegurat que el Govern no està "inquiet". "El concurs és igual que el que va fer Andalusia", ha assegurat el dirigent nacionalista. "Cal una mobilització de tots, encara que siguin partidaris del no", ha ressaltat.

Què passa l'endemà?

Puigdemont ha considerat que l'Estat està "obligat" a mantenir les transferències econòmiques encara que Catalunya sigui independent, especialment en els primers mesos. El president, això sí, ha assegurat que la Generalitat ha d'estar preparada per tots els escenaris, fins i tot el desacord en els termes de la transició. "Li demanem a la gent que es prepari. La gent tindrà el botó vermell, no el Govern. Cal que es preparin per aquest moment", ha advertit. Si guanya el sí, la negociació serà a partir del resultat, i ha avisat que serà "exigent" amb la comunitat internacional. "Europa sempre s'ha adaptat, la realitat s'imposa sempre. No farà de noi dels encàrrecs del govern espanyol", ha indicat.

Un dels dubtes que hi ha sobre el referèndum és l'aplicació del resultat, i l'espai dels "comuns" és un dels més exigents -especialment amb la Generalitat- sobre les garanties de la votació. Puigdemont els ha estès la mà per dialogar, i els ha advertit que l'última paraula la tenen els ciutadans, de manera que ha apel·lat més als "votants" que no pas als dirigents dels "comuns".

Preguntat per la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència (DUI), ho ha deixat en mans de la gent i del resultat que surti de la consulta vinculant. Sobre el procés constituent, el president ha assegurat que es tracta d'una qüestió relacionada amb el Parlament, i que el Govern hi té poca cosa a dir. "Per poder fer un procés constituent amb potència, primer hem de decidir si som independents", ha manifestat Puigdemont en la segona tanda de la seva intervenció. Ha ressaltat, al mateix temps, que hi haurà d'haver "sacrificis".

Elogis a la majoria parlamentària

"El Govern ha superat proves d'estrès dificilíssimes, i quan ens l'hem hagut de jugar la majoria parlamentària ha respost", ha destacat el president, que ha indicat que les coses estan majoritàriament ben situades per encarar la recta final de la legislatura. "Avui el president Tarradellas no podria baixar de l'avió perquè la llei no ho permet", ha destacat el dirigent nacionalista en resposta, precisament, a Rajoy.

"Som en una legislatura decisiva perquè així ho van decidir els electors, i ara estem en la recta final", ha avisat Puigdemont, que ha recordat com l'oposició donava per fet que hi hauria divisió dins de Junts pel Sí i que això impediria complir amb el calendari fixat des de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre del 2015. Segons el president, ja comença a obrir-se pas dins l'imaginari que el referèndum es farà. "En l'agenda del Govern no hi figura cap convocatòria d'eleccions anticipades", ha destacat.

Preguntat sobre el paper de Junts pel Sí i la CUP al Parlament, que aquesta setmana han tombat les compareixences de la comissió parlamentària del cas Santi Vidal i de la reforma del reglament, Puigdemont ha desafiat l'oposició a debatre sobre la independència sense acudir després als tribunals.

Futur del PDECat

El president ha evitat parlar detalladament sobre el futur del PDECat, però ha indicat que hi haurà d'haver "lideratges" nous i estructures noves de partit. "He estat molt clar sobre la meva negativa a ser candidat, i només vull recordar que vaig agafar l'encàrrec de ser president amb condicions. Crec que és bo que sigui així", ha apuntat. "Jo no em vaig presentar com a cap de llista", ha assegurat sobre el debat successori. Ara el candidat s'ha de triar "amb les mans lliures", segons el president, que veu molta gent preparada per fer-ho.

"No s'ha d'agafar amb dramatisme el fet que no em presenti", ha indicat el dirigent del PDECat, que ha indicat que la decisió és "ferma". "Les noves generacions han de liderar la nova etapa", ha assegurat el president de la Generalitat, que ha destacat els "costos personals" d'ocupar la Generalitat. "Ja tinc una edat", ha dit, en relació als quilòmetres que fa cada dia entre Girona -on viu- i Barcelona. "És un accident, que jo sigui president", ha considerat.

Entre els assistents hi havia el representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea (UE), Amadeu Altafaj, i el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull. El president de Cecot, Antoni Abad, i el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Jordi Cases, també han assistit al dinar organitzat per Sobirania i Justícia, que ha estat moderat pel periodista Quico Sallés, de La Vanguardia digital.

[Font: Par Oriol March, Nació digital, Barcelona, 11mai17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 12May17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.