Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

25mai17


Puigdemont retreu a Rajoy que la seva carta no permet «encarrilar la resolució» del cas català


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat la seva participació en la jornades del Cercle d'Economia a Sitges per posicionar-se sobre la resposta que ha fet Mariano Rajoy de la carta que li va enviar ahir per pactar les condicions i els termes del referèndum del mes de setembre. "La resposta de Rajoy no és la que esperàvem nosaltres ni és la que permet encarrilar el desencontre. Tenim clar que sense diàleg i sense pacte no es poden arribar a solucions polítiques", ha reflexionat el dirigent sobiranista, que segueix sense saber "quina proposta té l'Estat per a Catalunya".

"El veritable problema és si tenim el dret a votar o no", ha resumit el president de la Generalitat, que ha demanat "remoure els obstacles del marc legal" si hi ha un acord sobre el fet que els catalans puguin decidir el seu futur. "Si no estem d'acord amb el fet que els catalans tenim aquest dret, no es pot pensar que el Congrés aixecarà aquest veto", ha defensat Puigdemont, que ha reclamat un acord previ al fet que ell es desplaci a la cambra baixa per plantejar les solucions catalanes al plet polític obert.

En relació a aquest acord previ entre governs, el president de la Generalitat ha reclamat que l'executiu del PP s'avingui a buscar un "pacte d'Estat". "Tenim dret a l'autodeterminació", ha detallat Puigdemont per raonar els passos que ha fet el Govern per avançar en el full de ruta sobiranista. "No sabem quina proposta té l'Estat per a Catalunya", ha lamentat.

"Cal parlar, volem parlar, hem de parlar"

Puigdemont ha volgut oferir una resposta al Cercle d'Economia, que li havia demanat abans de la seva intervenció -amb un discurs del seu president, Juan José Brugera-, que faci acte de presència al Congrés per buscar una "solució dialogada" amb l'Estat. "Mantenim la voluntat d'arribar a acords i de fer propostes. Hem anat més de deu vegades al Congrés dels Diputats per explicar el malestar de Catalunya", ha reflexionat el president de la Generalitat, referint-se al fet que la cambra baixa "coneix bé" el cas català. "Cal parlar, volem parlar, hem de parlar", ha defensat Puigdemont

El dirigent sobiranista ha assegurat que els anys del procés sobiranista coincideixen amb la millora dels indicadors econòmics. "Ja es pot dir que tot això no espanta l'economia ni provoca fugues d'empreses", ha considerat el president de la Generalitat.

Les paraules de Puigdemont arriben poques hores després que el president espanyol, Mariano Rajoy, hagi enviat una carta al president de la Generalitat en la qual descartava negociar per referèndum i advertia el Govern que no està disposat a trencar l'"ordre constitucional". La resposta del líder del PP a la missiva de Puigdemont també titllava el pla sobiranista com una "greu amenaça a la convivència".

Missatge per canviar la "rigidesa" de l'administració

En la intervenció estrictament econòmica, el president de la Generalitat ha reclamat una transformació de les polítiques públiques per afavorir la dinamització de l'economia i revertir en els ciutadans els canvis econòmics i socials. "Administracions i administrats hem de pensar menys en què ens gastem i més en què aconseguim", ha exposat Puigdemont. "Hem d'experimentar. Cal perdre la por a experimentar i cal avaluar les polítiques públiques", ha afegit. Per aconseguir aquests objectius, ha demanar acabar amb la "rigidesa del model de gestió publica".

Puigdemont ha detallat els beneficis de la globalització però també ha alertat de les pors que genera en la societat. , el 45% dels europeus pensen que la globalització és una amenaça", ha recordat. "Hem d'explicar a la ciutadania quin retorn tenen els seus diners", ha considerat el dirigent nacionalista.

"Hem de poder apujar el salari mínim i permetre que les despeses que fan les empreses amb els treballadors siguin comptades com una inversió. Ens calen nous lideratges per afrontar el major repte de la nostra societat en la propera dècada", ha apuntat el president de la Generalitat. "El populisme creix en un moment en què la política no ha donat resposta als problemes de les classes mitjanes. Són receptes fàcils, populistes i inútils", ha apuntat el dirigent sobiranista.

[Font: Par Oriol Marcha i Joan Serra Carné, Nació digital, Sitges, 25mai17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 26May17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.