Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

28des12


El nou govern s'estrena reclamant a Rajoy la flexibilització del dèficit


Per feina. El nou Consell Executiu es va reunir ahir al Palau de la Generalitat minuts després de la presa de possessió dels consellers. Sobre la taula hi havia la ja urgent pròrroga dels pressupostos. El titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, preveu que els nous comptes no estaran enllestits fins a final de febrer o principi de març, de manera que s'allargarà fins aleshores la vigència dels actuals. Acompanyat del conseller de la Presidència, Francesc Homs, Mas-Colell va comparèixer per tornar a reclamar a Madrid una flexibilització de l'objectiu de dèficit per a l'any vinent per no "tocar os" en l'estat del benestar.

El govern català considera que el 0,7% actual "entra en contradicció amb la lògica econòmica" i demana que s'ampliï fins a l'1,5% del PIB. La xifra representa la tercera part del llistó del conjunt de l'Estat i és, precisament, el màxim fixat per a les autonomies enguany. Mas-Colell assumeix que Catalunya no el complirà el 2012. Si totes les privatitzacions previstes donessin resultats s'hi acostarien, però el conseller admet que previsiblement el superarà. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha mostrat per ara inflexible amb el dèficit i ha alertat els territoris dels perills de l'incompliment. En aplicació de la llei d'estabilitat pressupostària i dels requisits dels fons de liquiditat, seria una raó suficient per intervenir la Generalitat.

Mas-Colell va remarcar que, si es produeix el relaxament desitjat, el govern disposaria de 1.600 milions d'euros més. Ara bé, si Madrid es manté amb el 0,7% hauran de quadrar uns pressupostos dolorosos que, en virtut del pacte de CiU i ERC, a banda de retallar despesa incorporaran la pujada d'impostos com el de successions. Mas-Colell no preveu que s'ingressin més de 1.000 milions en total. L'executiu també va aprovar la modificació de l'impost sobre el patrimoni. El mínim exempt és ara de 500.000 euros i el tipus de gravamen s'apuja un 5% en tots els trams menys el més alt, que ho fa un 10%. A més, el govern va donar llum verd a l'increment dels peatges de les autopistes: pugen un 3,5%.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 28des12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.