Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

05jul17


«Deriva bolivariana» i «liquidació de la democràcia»: Aznar, González i Zapatero fan pinya contra l'1-O


Els expresidents espanyols Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero han coincidit aquest dimecres a criticar la deriva "autoritària" -en paraules de González- del govern de Carles Puigdemont i un procés independentista que segons han apuntat els tres- "fractura" la societat catalana. En un debat organitzat en el marc de les jornades 40 anys de democràcia, on han intervingut, González, Aznar i Zapatero han assegurat que a Catalunya s'està fent una proposta "bolivariana, com la de Nicolás Maduro" (González), que s'intenta "liquidar la democràcia i la llibertat" (Aznar) i que no es pot aplicar el dret d'autodeterminació a Catalunya (Zapatero).

Felipe González ha advertit que "Espanya sense Catalunya no és Espanya" sinó que seria "una altra cosa" i per tant -ha augurat- la independència de Catalunya "no es produirà". Segons González, els independentistes estan "fracturant greument" la "convivència interna" de Catalunya abans que no pas la de Catalunya amb Espanya. "La primera fractura és la de Catalunya amb Catalunya", ha ressaltat. Segons González, la base per a una entesa hauria de partir del reconeixement per part dels independentistes d'Espanya com una "nació" i seu de la sobirania.

Aznar hi torna contra Rajoy

José María Aznar ha criticat novament l'estratègia de Mariano Rajoy, perquè "quan algú fa un cop de peu a la taula el que es impossible és mirar o intentar viure com si no s'hagués donat un cop de peu a la taula". Aznar també ha recordat que ell mateix va advertir que "abans de trencar-se Espanya es trencaria Catalunya", i ha destacat que la voluntat dels independentistes de "trencar la democràcia i la llibertat que han existit a Catalunya acabarà també demolint Catalunya".

Zapatero ha assegurat que la deriva del govern de Catalunya i de les forces independentistes és "incomprensible". Zapatero ha citat els casos de Québec i Escòcia, dos països on "el referèndum no ha servit per a res perquè els referèndums de confrontació són eines completament negatives". Segons Zapatero, "a Québec ja no hi haurà més referèndums, i a Escòcia tampoc", perquè és una eina que "divideix artificialment" on a més "qui perd el referèndum vol la revenja".

Segons Zapatero, no hi ha "ni n'hi haurà" cap element que permeti aplicar a Catalunya el dret d'autodeterminació per una "raó senzilla", que és que "no hi ha cap democràcia al món que reconegui el dret a secessió" ni tampoc cap democràcia que estigui disposada a reconèixer "una segregació territorial".

[Font: Nació digital, Barcelona, 05jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 07Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.