Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

06jul17


Forcadell posa en dubte que el govern espanyol pugui aplicar l'article 155


La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reclamat al govern espanyol "una trucada, un correu o un whatsapp" i ha assegurat que la voluntat de diàleg per part de Catalunya es mantindrà fins l'1-O. En una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Forcadell ha assegurat que el Govern ha fet "fins a 18 intents" per negociar i arribar a un referèndum pactat i ha lamentat la negativa reiterada de l'executiu espanyol. En aquest sentit, ha rebutjat que hi hagi hagut una operació diàleg sinó que ha considerat que hi ha hagut una "operació maquillatge". "Jo l'únic diàleg que he tingut és amb els tribunals", ha declarat. D'altra banda, Forcadell s'ha mostrat convençuda que l'1-O es podrà votar "perquè sempre les urnes i els vots venceran les amenaces i les coaccions" i ha posat en dubte que el govern espanyol s'atreveixi a aplicar l'article 155 per suspendre totalment o parcialment l'autonomia.

La presidenta del Parlament ha criticat la "malanomenada" operació diàleg que va dir el govern espanyol que impulsava i ha afegit que des de l'anunci d'aquest operació "hi ha hagut més processos judicials que mai". També ha explicat que des que és presidenta del Parlament no ha tingut cap reunió oficial amb autoritats estatals, tot i que s'ha trobat informalment amb elles a diversos actes.

En aquest sentit, ha reconegut que el govern espanyol farà "tot el que pugui" per aturar l'1-O però ha afegit que, tot i que es parli, el govern espanyol no aplicarà l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia ja que ha dit que no s'ha fet mai i que és "molt difícil" d'aplicar.

Tot i això, ha assegurat ser conscient que estan "amenaçats" si compleixen amb les seves "funcions" però ha asseverat que això no canviarà la seva actuació. Forcadell ha considerat que les dificultats que hi ha per fer el referèndum "de cap manera són insalvables".

L'1-O es votarà

Més enllà de l'actuació del govern espanyol, la presidenta s'ha mostrat convençuda que l'1 d'octubre tindrà lloc el referèndum per la independència de Catalunya. En aquest sentit, ha dit que està convençuda que el Govern té solucionat el tema de les urnes.

Ha assegurat que aquesta és l'única solució al conflicte de l'encaix de Catalunya a l'Estat i per això ha fet una crida al govern espanyol a que entengui "que aquest és un repte polític que no es pot resoldre apel·lant a les lleis". "Qui té por a les urnes? Qui té por a que la ciutadania expressi la seva voluntat'", s'ha preguntat.

Ha valorat també que el referèndum ha "depassat" els partits i que "és de la gent" i per això ha dit que hi ha alcaldes de partits no independentistes que es posicionen a favor de la consulta. En el cas concret de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha mostrat convençuda que aquesta acabarà estant "al costat de la democràcia" i es podrà votar l'1-O a la capital catalana.

Defensa del Parlament

La presidenta el Parlament ha criticat la "persecució judicial" que han patit els membres de la mesa del Parlament i ha rebutjat convertir-se en "censors d'un govern que té port al debat i al vot i que és incapaç de resoldre els conflictes políticament". "Ni les amenaces, ni les coaccions ens faran apartar-nos ni un sol mil·límetre de la defensa del dret d'iniciativa dels diputats i la llibertat d'expressió", ha declarat.

La presidenta ha assegurat que tot i els intents de "coartar" la llibertat no s'ha aconseguit i ha volgut posar en valor la tasca parlamentària que es fa a la Cambra catalana contar les crítiques d'aquells que asseguren que només es parla del procés. Així, Forcadell ha dit que s'han aprovat 18 lleis en 17 mesos i "cap sobre el procés".

Forcadell no ha denunciat només que s'estigui "atacant" els drets dels diputats sinó també que s'interposin querelles per allò que "suposadament" farà el Govern, en al·lusió a la querella contar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la compra d'urnes. Per contra, ha criticat que no hi hagi conseqüències pels incompliments per part del govern espanyol de sentències del Tribunal Constitucional (TC) o pel fet que cada cop hi ha "més indicis" que apunten cap a l'existència de l'anomenada "operació Catalunya" i que s'haurien fet servir fons reservats. "No hi ha hagut cap dimissió ni cap investigació judicial", ha constatat.

[Font: Nació digital, Barcelona, 06jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 07Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.