Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

31des12


Mas: "Sense projecte social no hi ha projecte nacional"


Per primera vegada, Artur Mas no va fer cap referència en el seu missatge de Cap d'Any a l'Estat espanyol. Si fa dos anys, en el seu primer discurs institucional com a president, Mas li retreia "incomprensió" i "hostilitat" envers la identitat catalana, i en el missatge del 2011 advertia l'executiu estatal que si no atenia les reivindicacions fiscals de la Generalitat els ponts entre les dues administracions es debilitarien encara més, ahir, refermant la idea que l'etapa de buscar l'entesa ha quedat definitivament enrere, Mas va preferir dirigir-se exclusivament als catalans, que va instar a mantenir l'"esperança", l'"empenta" i la "determinació". Tant per combatre la crisi com per mantenir el guió sobiranista i aconseguir que "tota la ciutadania" pugui "decidir lliurement i en pau el nostre futur com a nació". Dos eixos indestriables pel president, que va assegurar que "no hi ha projecte nacional sense projecte social", una màxima que Mas ara fa seva després que els últims mesos l'hagi estat repetint com una lletania el seu nou soci parlamentari, el republicà Oriol Junqueras.

Per Mas, la participació rècord en les eleccions del 25-N, en què van acudir a les urnes gairebé el 70% dels catalans amb dret a vot, és la prova que el país és "divers i plural, és conscient del moment i està il·lusionat amb el futur", i alhora és "un signe clar de vitalitat, compromís i maduresa democràtica" i també "una manera de dir que volem ser protagonistes del nostre destí, com a poble i com a societat".

El president va situar entre els seus desitjos en clau de país la concreció del dret a decidir, perquè "una majoria de catalanes i catalans volen construir un país nou", però també va insistir en l'anhel que arribi la revifalla econòmica i assolir així "una Catalunya pròspera", capaç de generar "riquesa, benestar i feina", de "garantir la cohesió" social i d'ocupar-se de les persones més castigades per la crisi, que mai no va esmentar amb aquest terme, sinó amb la fórmula "les inclemències econòmiques i socials dels temps que vivim". La síntesi dels dos grans eixos vertebradors del missatge rau en l'afirmació que "el gran sentit d'un país nou és garantir el màxim benestar cívic, espiritual i material dels seus ciutadans".

Mas assumeix que "la gravetat del moment és molt gran i preocupant; en alguns aspectes, fins i tot angoixant", i que "molts d'aquests desitjos i bons propòsits per al nostre país són lluny de la realitat que vivim i també de l'horitzó dels propers temps", però sense precisar si aquests múltiples objectius difícilment assolibles a curt termini són dels que tenen a veure amb la sortida de la crisi o amb l'aplicació del dret a l'autodeterminació. Perquè no ho sap, com va admetre: "Encara hi ha moltes incerteses, molts interrogants, molts problemes que s'amunteguen damunt les nostres taules."

En tot cas, per enfrontar-nos a un any que "gairebé tots intuïm que no serà senzill", i tenint en compte que, a parer del president, "afrontem ara pàgines transcendents de la nostra història, i ho fem amb el convenciment que ens portarà a viure en un país millor", Mas va llançar la consigna voluntarista de perseverar i no abaixar els braços: "Qui està disposat a lluitar, pot sortir-se'n o no, pot guanyar o pot perdre. Però qui no lluita, ja ha perdut."

[Font: Por Ivan Vila, El Punt Avui, Barcelona, 31des12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.