Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

13jul17


El pla «polític» de Sánchez per frenar l'1-O: reforma de la Constitució i més finançament


En una setmana d'alt voltatge per les tensions del Govern a l'hora d'encarar l'organització del referèndum anunciat per l'1 d'octubre, el PSOE de Pedro Sánchez aterra a Barcelona per anunciar el seu pla per frenar el full de ruta de l'independentisme. Un intent de donar cos a una tercera via que per ara no ha estat capaç de reeixir i que els socialistes pretenen que els diferenciï de l'immobilisme del PP. L'estratègia pivota en tres eixos d'actuació: evitar "el xoc de trens", posar en marxa mesures econòmiques i competencials i encarar una reforma federal de la Constitució. Es tracta, asseguren, d'una "oferta política" que contrasta amb l'immobilisme de Mariano Rajoy.

Les cúpules del PSC i del PSOE es reuniran aquest divendres just abans d'explicar públicament la seva recepta. Per als socialistes catalans es tracta d'un moviment clau: per primera vegada en molt de temps podran presumir de tenir algú a Madrid disposat a posar en marxa una proposta diferenciada dels populars malgrat que coincideixen amb ells en l'objectiu de frenar la votació de l'1 d'octubre. Per a Iceta suposa tota una bombolla d'oxigen de cara a unes eleccions catalanes que se celebraran, com a molt tard, la primavera del 2018 i que molt probablement seguiran mantenint un component plebiscitari.

El PSC havia intentat durant mesos sense èxit fer entendre al PSOE que estava en mans de la gestora que no es podia permetre estar alineat amb el PP, el partit que va alimentar la catalanofòbia i la recollida de signatures contra l'Estatut, detonant del procés sobiranista. Amb el retorn de Sánchez, Iceta està veient com s'aplana el camí per a què els socialistes catalans puguin defensar un posicionament propi i es puguin reivindicar com a co-partícips d'un pla per a Catalunya. Entenen, a més, que en una setmana en la qual els "comuns" han fet evident el seu discurs dual davant de l'1 d'octubre, és la seva oportunitat per reivindicar-se com un partit clarament oposat al referèndum però a favor de moure fitxa per crear un escenari de negociació. En aquest context, Iceta serà proclamat dissabte candidat a les pròximes eleccions catalanes.

La concreció, per després de l'1 d'octubre

La intenció inicial de Sánchez era exposar aquest divendres amb tot detall la seva proposta. Fonts del PSC, però, expliquen que el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, l'ha advertit que és millor esperar a un escenari posterior a l'1 d'octubre per no "cremar" les actuacions que pretenen fer. Això vol dir que el secretari general apostarà finalment per un discurs polític amb poques concrecions.

Segons fonts socialistes, el document que demà aprovaran les direccions del PSC i del PSOE apostarà per donar resposta al memorial de greuges que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va plantejar al govern espanyol per resoldre fins a 46 qüestions, la majoria relacionades amb competències i inversions. També fixar un calendari per a l'impuls d'una comissió al Congrés per obrir el meló constitucional. De fet, si s'opta per esperar fins després de l'1 d'octubre per concretar aquesta darrera proposta és perquè fins i tot C's ja avisat els socialistes que no en voldran parlar fins passada aquesta data. "No volem cremar propostes que poden ser solvents", asseguren fonts de la direcció socialista.

La reforma federal, recull el document, haurà d'afrontar quatre grans qüestions: el reconeixement de les "aspiracions nacionals de Catalunya", una millora del repartiment competencial per millorar l'autogovern de la Generalitat, un acord sobre el finançament i un Senat que actuï com una autèntica cambra de representació territorial. Els socialistes també reclamaran un reconeixement per llei de la llengua, la cultura i els símbols catalans. De moment, doncs, Sánchez es centrarà en entonar un discurs que defensi la necessitat de crear un nou escenari de resolució del conflicte amb l'obertura del debat per reformar la carta magna.

El líder del PSOE també buscarà pautar el marge d'actuació d'un govern espanyol que considera que no pot actuar desproporcionadament si no vol atiar encara més el conflicte. Els socialistes donen ja per fet que Mariano Rajoy es limitarà a utilitzar la via administrativa i judicial per frenar el referèndum i que no arribarà a aplicar l'article 155 de la Constitució, és a dir, la suspensió de l'autonomia.

Les dificultats internes per fer quallar la plurinacionalitat

La gran incògnita és si una reforma constitucional pot seduir una majoria dels catalans tenint en compte que, segons les enquestes, hi ha un 80% que reclamen un referèndum com a solució al conflicte territorial. Fonts del PSC admeten que, tot i que Sánchez ha fet passes endavant, cal aprofundir en el reconeixement de Catalunya com a nació. "Ens cal molta pedagogia", diu un dirigent de la direcció.

El diagnòstic que fan és que, mentre durant la campanya de Sánchez ha quallat molt entre la militància el gir a l'esquerra i anti-PP, no s'ha aconseguit el mateix nivell de comprensió del problema català. És en aquesta escletxa que els barons segueixen burxant per evitar que Sánchez defineixi Catalunya com a nació -sense reconèixer-la com a subjecte polític sobirà- i alimenti el concepte de la plurinacionalitat. "Hi ha a qui li cou molt, però per a què la reforma de la Constitució tingui èxit ha de fer partícips tant als immobilistes com als independentistes", conclou una altra veu de la cúpula socialista.

[Font: Par Sara González, Nació digital, Barcelona, 13jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 14Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.