Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

17jul17


Marta Rovira, a la sortida del TSJC: «Els independentistes ens sentim perseguits»


La diputada i portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha afirmat a la sortida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'independentisme se sent "absolutament perseguit" per la justícia. Així mateix ho ha expressat també a la jutgessa, en la seva declaració aquest matí com a testimoni en la causa contra els membres sobiranistes de la mesa del Parlament que inclou la seva presidenta, Carme Forcadell, per permetre una votació sobre el referèndum unilateral malgrat les suspensions del Tribunal Constitucional (TC). "He dit a la jutgessa que els diputats i diputades ens sentim perseguits i coaccionats per les interlocutòries que arriben al Parlament", ha explicat a la sortida. "L'actuació preventiva del TC és inèdita i genera una coacció i una ingerència a la feina que fem els diputats i diputades al Parlament. Els debats que tenim al Parlament sobre dret a l'autodeterminació s'ha d'interpretar d'acord amb els drets humans i els drets fonamentals", ha declarat.

La declaració de Rovira com a testimoni en la causa contra la Mesa del Parlament ha durat uns 50 minuts. En una atenció als mitjans de comunicació per explicar la seva declaració, Rovira ha afirmat que els diputats se senten "perseguits i coaccionats pels incidents d'execució i interlocutòries que de forma insòlita i inèdita van arribant al Parlament de Catalunya quan nosaltres plantegem debats sobre el dret a l'autodeterminació o el procés d'independència". "Vulneren i coaccionen el dret a la inviolabilitat parlamentària que tenim com a diputats", ha advertit. Aquesta és la primera idea que Rovira ha volgut traslladar a la magistrada instructora de la causa, Maria Eugènia Alegret.

La portaveu de Junts pel Sí ha argumentat que des dels anys 80 i des que el Parlament té forces polítiques independentistes, la cambra ha pogut debatre amb "absoluta normalitat" sobre el dreta a l'autodeterminació i la independència de Catalunya, però que "és en aquest moment quan la independència és majoritària políticament al Parlament que ens sentim absolutament perseguits pel Tribunal Constitucional". Per a la diputada, és una "clara ingerència del poder judicial en l'àmbit del legislatiu" i "una anomalia brutal en la separació de poders". Rovira ha reblat que "aquest excés en la judicialització podria generar sentències clarament il·legals".

Rovira també ha defensat davant la magistrada que la interpretació dels debats sobre l'autodeterminació "s'ha de fer d'acord amb els drets humans, fonamentals, la font dels quals són els tractats internacionals". La portaveu de Junts pel Sí considera que "cap sentència del TC pot jutjar el que està passant el Parlament amb relació a l'autodeterminació sense tenir en compte que és un dret fonamental i, per tant, ha de ser la doctrina internacional qui decidirà si Catalunya ha exercit correctament el dret a l'autodeterminació".

A les portes del TSJC, han acompanyat Rovira la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el fins ara vicepresident primer de la Mesa del Parlament i futur president de JxSí, Lluís Maria Corominas; la secretària primera, Anna Simó, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, tots ells investigats en aquesta causa i membres de la formació de Junts pel Sí. L'altre investigat és el secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot (CSQP).

A més, hi havia una desena de diputats de Junts pel Sí, entre els quals el recent nomenat conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, que fins ara havia estat president del grup parlamentari. També hi havia David Bonvehí, Roger Torrent, Germà Bel, Albert Batet, Magda Casamitjana, Chakir El Homrani i Antoni Castellà.

També havien declarat Millo i Carrizosa

Marta Rovira declara al TSJC com a testimoni tal i com van fer recentment Enric Millo, actual delegat del govern espanyol i exportaveu del PP al Parlament. Tot plegat després que el TSJC rebutgés el recurs presentat per Carme Forcadell, Anna Simó i Joan Josep Nuet on on demanaven l'arxivament de la causa. El tribunal considera que l'arxivament només es pot fer en el moment d'admetre a tràmit una querella o al final de la instrucció, i no ara, quan s'està enmig de la instrucció.

[Font: Nació digital, Barcelona, 17jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 19Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.