Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

18jul17


La CUP planta Garzón al Parlament per denunciar les tortures a independentistes l'any 1992


La CUP ha boicotejat la participació de l'exjutge Baltasar Garzón al grup de treball sobre els nadons i infants desapareguts que tenia lloc aquesta tarda al Parlament. Garzón compareixia en qualitat d'assessor i a petició de la cambra catalana per col·laborar en l'elaboració de la proposició de llei que s'està preparant sobre els nens robats durant el franquisme.

 

La reunió ha tingut lloc aquesta tarda a porta tancada i els dos representants de la CUP, Gabriela Serra i Carles Riera, han plantat l'exjutge i a l'entrada li han lliurat una còpia de la declaració de l'"operació Garzón, signada per l'aleshores magistrat de l'Audiència Nacional, en què diversos independentistes denunciaven tortures.

També li han entregat una còpia del documental Operació Garzón contra l'independentisme català, que es va fer en motiu dels 20 anys d'aquella ofensiva repressiva. El podeu veure aquí:

La de Baltasar Garzón era una de les intervencions més esperades i mediàtiques del grup de treball, però no l'única. Els diversos diputats que hi són presents han convidat també experts, acadèmics i representants del món judicial, sanitari i investigador per tal que ajudin a elaborar la proposició de llei.

25 anys de l'"operació Catalunya

Amb el seu gest, els cupaires han volgut recordar (i denunciar) els 25 anys de l'"operació Catalunya", una ofensiva d'Estat contra el moviment independentista català a les portes dels Jocs Olímpics de 1992. Fa 25 anys, una onada de repressió duta a terme a instàncies del jutge Garzón va comportar una quarantena de detencions i diverses tortures a persones independentistes.

Va ser una operació d'Estat en què, tal com denuncia un dels torturats, Ramon Piqué, "es va actuar amb una connivència total entre l'aparell judicial, el policial i el mediàtic". Davant Garzón, 17 persones van denunciar tortures, amenaces i vexacions, però el jutge no els va fer cas i va donar per vàlides unes declaracions fetes sota tortura. Aquesta declaració signada per Garzón li ha estat lliurada avui per part de Serra i Riera.

En acabar la compareixença, Ramon López, Ramon Piqué, Josep Musté, Vicent Conca i Eduard Pomar, tots ells expresos polítics detinguts i torturats durant l'"operació Garzón", han parlat amb l'exjutge i li han demanat per què no va investigar les seves denúncies. Garzón ha reconegut davant les víctimes que "en aquells temps" no s'investigaven prou les tortures, però ha defugit responsabilitats explicant que ell no tenia "competències" per investigar aquests casos.

[Font: Nació digital, Barcelona, 18jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 20Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.