Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

06ene13


El negoci de l'ocupació il·legal de pisos s'expandeix als barris


L'augment del nombre de pisos buits provinents de desnonaments a barris populars de Barcelona, Badalona i l'Hospitalet, on el preu dels habitatges en molts casos ha caigut més del 50% i malgrat això no tenen sortida, està fent proliferar el negoci il·legal al voltant d'aquests immobles. Grups de delinqüents cobren vora mil euros a persones amb dificultats per afrontar un lloguer mensual a canvi de facilitar-los l'entrada a un pis desocupat, generalment propietat d'un banc. Molts veïns temen que l'actuació d'aquests grups, als quals coincideixen a anomenar "màfies", estigui contribuint a empitjorar la convivència en aquests barris, especialment castigats per la crisi, i advoquen per la concessió de lloguers socials per posar fi a aquest mercat negre.

És el cas de Ciutat Meridiana, el barri amb més desnonaments de Catalunya, i on els Mossos d'Esquadra reconeixen que s'està donant amb més intensitat aquest fenomen de la puntada a la porta dins la ciutat. Segons l'associació de veïns del barri, dels prop de 300 pisos propietat de bancs que són buits a Ciutat Meridiana, uns 60 podrien estar ocupats. Des de l'oficina dels Mossos del districte de Nou Barris, al qual pertany Ciutat Meridiana, s'assegura que recentment s'ha detingut en aquest barri un home relacionat amb el negoci il·legal de pisos buits que hauria participat en diverses ocupacions mitjançant el cobrament d'una taxa per facilitar-ne l'entrada. El detingut està en llibertat amb càrrecs i el seu cas, sota secret de sumari, està sent investigat pel jutge.

Elena Martínez, sergent i cap de la policia comunitària de Nou Barris, reconeix que el lloguer il·legal va en augment, però que els que el practiquen no es poden considerar xarxes mafioses organitzades sinó "grupets" de delinqüents de procedències i perfils diversos. Segons algunes víctimes, el peatge perquè els localitzin un pis i els en facilitin l'entrada voreja els 1.000 euros. I fins a 3.000 si es "garanteix" que no et facin fora fins al desnonament judicial ordenat pel propietari.

El presumpte membre d'aquest grup d'estafadors detingut recentment va ser agafat in fraganti quan manipulava la porta d'un pis. De fet, com explica la sergenta, només quan els delinqüents són atrapats in fraganti (quan ha passat com a molt mitja hora des de l'ocupació) els poden detenir. Si ha passat més temps des de l'ocupació, els Mossos ja no poden detenir els infractors i únicament els poden imputar el cas davant el jutge, i sempre que hi hagi una denúncia prèvia del propietari. En els darrers mesos s'han dut a terme cinc detencions per ocupacions il·legals, però només en un cas s'ha pogut demostrar que es tracta d'un grup organitzat.

[Font: Per Ester Printer, El Punt Avui, Barcelona, 06ene13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 07Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.