Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

21jul17


L'Estat intervé totes les despeses de la Generalitat per evitar el referèndum


Ofensiva de l'Estat per evitar que hi hagi referèndum. El govern espanyol ha anunciat aquest divendres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que es posarà en marxa un control ferri de les despeses de la Generalitat per evitar que es destini cap euro públic a la celebració de la consulta vinculant. Aquesta decisió s'ha pres en base a l'anul·lació, per part del Tribunal Constitucional (TC), de la disposició addicional dels pressupostos catalans que parla del referèndum i les partides que hi estan vinculades. No ha concretat si la Generalitat ha rebut informació sobre les noves mesures, ni tampoc les sancions que podrien rebre els treballadors públics que no les compleixin.

Segons ha explicat el portaveu de l'executiu de l'Estat, Íñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat que el personal de la Generalitat -els interventors de les conselleries, els responsables de les entitats públiques, el director general de pressupostos i el director general de política financera- hauran d'enviar setmanalment "certificats individuals" per tal de comprovar que no es destinen recursos al referèndum. "El ministeri d'Hisenda ho verificarà", ha indicat Méndez de Vigo, que ha apuntat que, en cas de no complir, es poden veure compromeses les transferències del fons de liquiditat autonòmica (FLA).

Amenaça de "responsabilitats"

Si no s'envia la informació, hi hauria "responsabilitats". "No contemplo aquesta possibilitat. Els funcionaris compleixen amb la llei", ha apuntat el portaveu de l'executiu. "Si no es destinen les quantitats al que s'ha previst, es podria retirar el FLA", ha afegit posteriorment Méndez de Vigo. La quantitat prevista del fons de liquiditat per a Catalunya és de 3.600 milions d'euros. "No es pot fer servir els diners de tots per a una pretensió que és d'uns pocs", ha insistit repetidament.

"Cal garantir que els diners vagin als serveis públics. Si algú vol fer un referèndum il·legal, ho haurà de pagar amb els seus diners. Establim mecanismes de prudència", ha destacat el dirigent del PP, que ha constatat que encara "no s'ha signat res". "Una consulta sense cens, paperetes, urnes, Europa ni ajuda... I ara sense pressupost", ha resumit el portaveu de l'executiu espanyol, que ha aprofitat per demanar "diàleg" al mateix temps que denunciava que els "extremistes més extremistes" estan comandant el Palau de la Generalitat.

Méndez de Vigo ha furgat en les diferències existents al Govern, solucionades la setmana passada amb una crisi de Govern, i també ha fet seva l'argumentació del lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, que posava ahir en dubte la via unilateral. "Haurà de ser la Generalitat qui hagi d'explicar als catalans per què es produeix aquesta situació [la retirada del FLA]", ha manifestat el portaveu de l'executiu.

Inici d'aplicació del 155?

Preguntat sobre en quin moment serà efectiva la mesura, el portaveu ha dit que és "immediat". L'acord l'ha pres la comissió delegada per a assumptes econòmics del govern espanyol, i es tracta de la primera mesura coercitiva d'aquest tipus que es pren per evitar que hi hagi passos endavant de la Generalitat per posar les urnes l'1-O. De fet, és un moviment que arriba en la recta final de la compra dels receptacles, sobre la qual s'ha imposat un silenci molt exigent des del Palau de la Generalitat.

"L'acord d'avui és el que és, res més", ha indicat el dirigent del PP en ser preguntat sobre si és l'avantsala d'aplicar l'article 155 de la Constitució. "Qualsevol acte encaminat cap al referèndum il·legal no es pot pagar amb diner públic, perquè és cosa d'uns pocs. El control setmanal de tot el pressupost és perquè subiministrin informació. Que estiguin tranquils els ciutadans: cap euro serà substret per fer coses il·legals", ha destacat.

[Font: Par Oriol March, Nació digital, Barcelona, 21jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 24Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.