Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

26jul17


La desconnexió exprés fa via al Parlament entre retrets de l'oposició


Després de mesos de debat i de retrets de l'oposició, la reforma del reglament del Parlament ha estat aprovada aquest dimecres gràcies als vots de Junts pel Sí i la CUP (72 vots a favor, 63 en contra i cap abstenció). En el debat previ, però, els grups independentistes han hagut de veure com tota l'oposició ha fet una esmena a la totalitat als plans per tramitar de la manera més ràpida possible les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica -les anomenades lleis de desconnexió-. Les esmenes plantejades per l'oposició han estat rebutjades.

En el debat d'aquest dimecres a la tarda, Junts pel Sí i la CUP han defensat amb vehemència una reforma del reglament àmpliament rebutjada per l'oposició. Els dos grups independentistes han defensat la globalitat del canvi normatiu i han destacat que acataran el resultat que surti de les urnes l'1 d'octubre.

En nom de la CUP, Anna Gabriel, ha subratllat amb nitidesa que el seu grup dona suport a la reforma del reglament del Parlament per poder validar la llei del referèndum i permetre, així, la consulta vinculant de l'1 d'octubre. Roger Torrent, portaveu de Junts pel Sí, més críptic, ha lamentat els impediments plantejats pels grups de l'oposició i ha destacat que els canvis de funcionament a la cambra catalana van més enllà de la qüestió central del debat d'aquest dimecres. Torrent, però, ha destacat que les forces independentistes estan determinades a votar aquesta la tardor.

L'oposició carrega contra la via ràpida de l'independentisme

L'encarregat d'obrir foc contra la reforma ha estat José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, que ha considerat que Junts pel Sí i la CUP "tenen por de l'oposició". "Aquest és un reglament mordassa", ha ressaltat el vicepresident segon del Parlament, que ha apuntat que el text aprovat representa el "Matrix" del sobiranisme. Ferran Pedret, del PSC, ha estat més suau en les formes, però no ha deixat de considerar un "atropellament" la manera com s'ha produït tot el tràmit parlamentari.

Joan Coscubiela, portaveu parlamentari de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), ha apuntat que la reforma no és la millor resposta a la "bunquerització" de Mariano Rajoy al capdavant de la Moncloa, mentre que Alejandro Fernández, número dos del grup parlamentari del PP, ha posat en qüestió que l'independentisme respecti la democràcia. Alejandro Fernández, portaveu del PP al Parlament, ha indicat que els independentistes "mai" han cregut en la democràcia i "mai" han acceptat el resultat sortit de les urnes el 27 de setembre del 2015

Cap al TC

La reforma del reglament del Parlament seguirà sent polèmica després de la seva aprovació, perquè el PP ja va advertir aquesta setmana que recorrerà la decisió al Tribunal Constitucional per tal que no entri en vigor. A l'abril ja va passar el primer tall parlamentari entre crítiques de l'oposició, però no s'ha pogut resoldre definitivament fins a l'últim ple d'aquest període de sessions. El proper ple ordinari està previst per al 6 de setembre, però la segona quinzena d'agost -en virtut de la reforma- serà hàbil.

Abans de la reforma impulsada per la majoria independentista, les proposicions de llei només es poden tramitar per lectura única a proposta del Govern o per consens de tots els grups a la mesa o la junta de portaveus. A més del Congrés dels Diputats, deu dels altres setze parlaments autonòmics incorporen la possibilitat que a petició d'un grup pugui ser tramitada per la via ràpida una proposició de llei.

La reforma del reglament va ser qüestionada pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE). No es van detectar "problemes de constitucionalitat" en el fet que la lectura única sigui proposada per un sol grup i no pel conjunt de la cambra, però es deixa clar que l'esmentada reforma "omet" l'exigència que la lectura única es limiti a casos en què la "simplicitat" de la norma ho permeti, per la qual cosa seria "contrari" a Constitució i Estatut. La decisió, que no era vinculant, es va prendre per unanimitat.

[Font: Par Joan Serra Carné i Oriol March, Nació digital, Parlament de Catalunya, 26jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 27Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.