Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

09ene13


El govern dóna accent polític a la secretaria d'Hisenda


El govern va fer ahir un nou gest per acostar-se al complicadíssim objectiu que Catalunya pugui recaptar i gestionar tots els impostos: una reestructuració del Departament d'Economia i Coneixement. El govern es dota ara d'una secretaria específica d'Hisenda. Entre les seves funcions, hi ha "desenvolupar" l'Agència Tributària de Catalunya.

Els d'Artur Mas, però, no han concretat de moment com es posarà en pràctica l'assumpció de la recaptació de tots els impostos després del cop de porta de Mariano Rajoy al pacte fiscal.

L'accent polític que es dóna ara a la secretaria d'Hisenda arriba després de la signatura del conveni entre l'Agència Tributària i les quatre diputacions per coordinar esforços en la recaptació, un acord que havia de ser l'embrió de la hisenda catalana, i poc després que l'executiu hagi aprovat un nou conveni amb els registradors de la propietat perquè continuïn exerceixin funcions recaptatòries per un mínim de tres anys. Els registradors són funcionaris espanyols dependents del Ministeri de Justícia.

La nova secretària d'Hisenda és Georgina Arderiu, que ha estat fins ara secretària general del departament. En aquest càrrec la relleva Albert Carreras, que era secretari d'Economia i Finances durant el mandat anterior. De moment, l'agència recapta tan sols una part dels impostos cedits totalment a la Generalitat. En el pressupost del 2012, significaven 1.690 milions del total de 19.332 que deriven del model de finançament.

Malgrat les dificultats, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va remarcar que el govern treballa amb l'objectiu de tenir enllestida la maquinària per poder recaptar tots els impostos en dos anys. És a dir, a mitjans del 2014, quan, en paral·lel, CiU i ERC han acordat convocar la consulta d'autodeterminació. No obstant això, Homs va advertir que el calendari per a la hisenda pròpia no és inamovible: "Aquest tipus d'operacions s'han d'enfocar des de la flexibilitat en el calendari, perquè no són fruit de la improvisació, i els càlculs de calendari han de ser prou flexibles per donar el temps necessari."

Per evitar que els ciutadans es trobin en un context d'inseguretat, Homs va remarcar la importància que l'assumpció total de la recaptació s'empari en un marc legal. El govern remarca que les funcions de l'agència són la recaptació dels tributs propis de la Generalitat i dels tributs estatals cedits.

Es tracta, de fet, de les competències reconegudes en l'Estatut. La carta catalana preveu, a més, la constitució d'un consorci paritari, integrat per la Generalitat i l'Estat, que s'hauria d'haver constituït el 2008 i que ha quedat en paper mullat.

El govern no ha aclarit a quin marc legal s'ajustarà. En el programa electoral, CiU es va comprometre a aprovar una nova llei, la carta fiscal de Catalunya, per actualitzar i unificar la legislació tributària catalana, i a convertir l'Agència Tributària en l'"única administració responsable" de la gestió de tots els impostos generats.

[Font: Per Odei A. Etxearte, El Punt Avui, Barcelona, 09ene13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 11Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.