Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

26jul17


El Govern denunciarà el jutge i la Guàrdia Civil pels interrogatoris a funcionaris


Després que la Guàrdia Civil hagi pres declaració aquest dimecres al secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat, Jordi Graells, el conseller de la Presidència i portaveu, Jordi Turull, ha comparegut en roda de premsa per anunciar que ha donat ordre als serveis jurídics de la Generalitat de denunciar els fets davant del jutjat de guàrdia per "vulneració de drets fonamentals".

Segons ha explicat Turull, el Govern presentarà una denúncia contra el jutge que instrueix la investigació però també contra la Guàrdia Civil i tots aquells que "participen o impulsen en aquesta causa general", ja que considera que s'està "instrumentalitzant el secret de sumari", cosa que genera indefensió entre aquelles persones que són citades a declarar.

Com a exemple d'aquesta indefensió, ha situat el fet que aquest dimecres Nin hagi entrat com a testimoni en tant que persona que va autoritzar els dominis de la web del Pacte Nacional pel Referèndum i, a mitja declaració, la Guàrdia Civil li hagi comunicat que passava a estar declarant en condició d'investigat policial.

El conseller de la Presidència ha recordat que la causa s'obre a través d'una querella presentada per Vox arran del cas Santi Vidal contra l'exjutge; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, i el president de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer, en què se'ls acusa de malversació, desobediència, revelació de secrets, conspiració, proposició de sedició i rebel·lió contra la pau i la independència de l'Estat.

A partir d'aquí, es va decretar el secret de sumari, un mecanisme que, segons Turull, s'està utilitzant de manera fraudulenta per "convertir una denúncia molt concreta en una causa general contra tota aquella gent del país que vol votar". En aquest sentit, ha avisat l'Estat que no pot pensar que "pot fer el que vol i com vol". "El Govern diu prou", ha conclòs.

De fet, Turull ha remarcat que la investigació va sobre la web del Pacte Nacional pel Referèndum que buscava que la votació fos acordada, motiu pel qual ha considerat que s'està "criminalitzant treballar a favor del pacte, el diàleg i l'acord".

Puigdemont critica que es persegueixin idees

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sumat més tard a les paraules del conseller de la Presidència. A través del seu perfil de Twitter, el cap de l'executiu ha apuntat que "perseguir idees legítimes és un abús i un error". "Els demòcrates no podem callar", ha afegit abans de mostrar tot el seu suport a Joaquim Nin, Joan Ignasi Elena -que ha estat citat per a aquest dijous- i Jordi Graells.

[Font: Par Gerard Pruna, Ara, Barcelona, 26jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 27Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.