Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

30jul17


Iglesias-Fachin, una relació deteriorada pel desacord amb els «comuns»


La convivència entre la cúpula estatal de Podem i la federació catalana del partit no ha estat senzilla. I ho continua sense ser. La reunió de divendres de la setmana passada entre Pablo Iglesias i Albano Dante Fachin no va ser tan profitosa com podia transmetre la fotografia publicitada a les xarxes socials. Iglesias i Fachin, que en els últims mesos han exhibit les seves diferències en públic, van conversar a Madrid sobre l'escenari polític a Catalunya i el futur de Podem. Van compartir el camí de les solucions "democràtiques" però no van entendre's en com cal implementar-les. I el principal motiu de discrepància, que ja ha contribuït a deteriorar la relació, és la falta d'entesa amb els "comuns". El projecte d'Iglesias passa per confluir amb Catalunya en Comú; Fachin s'hi ha negat, almenys per ara.

Que els resultats de la reunió no van ser els esperats ho confirmen veus de Podem consultades per NacióDigital, però també ho va certificar de forma pública Pablo Echenique, secretari d'Organització estatal. En un escrit al seu compte de Facebook, Echenique va detallar que -després que Fachin i la seva direcció els relatessin dificultats en la gestió de la formació-, van transmetre a la cúpula de Podem Catalunya la necessitat de convocar una assemblea ciutadana per "decidir-ho tot", des de la posició del partit davant de l'1 d'octubre fins a la confluència amb Catalunya en Comú.

Iglesias també volia que l'assemblea servís per examinar la continuïtat dels òrgans de direcció. Plantejava sotmetre Fachin a una revàlida. La petició d'una assemblea ja l'havien formulada veus crítiques del partit en un manifest fet públic la setmana passada, un text firmat també per diputats i senadors de la formació lila. Aquest mateix dissabte, 27 cercles de Podem Catalunya han insistit en la necessitat d'avançar el debat intern al partit.

Tanmateix, el secretari general de Podem Catalunya i la seva executiva van prendre una altra decisió. En un comunicat redactat dilluns, van anunciar la convocatòria de dues consultes internes -una per fixar posició sobre l'1 d'octubre i una altra per decidir la confluència amb Catalunya en Comú- que se celebrarien els mesos de setembre i octubre, respectivament. Echenique va expressar la seva contrarietat a les xarxes socials quan va conèixer aquesta informació. "La veritat és que la notícia ens ha sorprès bastant", va escriure el secretari d'Organització de Podem.

Per Iglesias, la seva veu a Catalunya és Domènech

La cúpula estatal de Podem ha arribat a la conclusió que només construirà un projecte majoritari a Catalunya si rubrica una entesa amb els "comuns". I fa temps que ho defensa. Durant les negociacions per gestar el nou partit liderat per Ada Colau i Xavier Domènech -trencades a última hora per Fachin-, Iglesias ja va intercedir per fer possible que Podem formés part de la confluència, un objectiu que no va acabar assolint. Malgrat el desacord, el líder del partit va enregistrar un vídeo, difós en l'assemblea fundacional dels "comuns" del 8 d'abril, per subratllar la necessitat de "caminar junts". Es referia a Podem i els "comuns". Echenique, que sí que va participar presencialment en aquella assemblea, també va fer una crida a la "unitat", un missatge dirigit a Fachin.

Per Iglesias, Domènech és la seva veu a Catalunya. Ho repeteix a tothom qui li pregunta. El considera l'"intel·lectual" mès sòlid de la nova esquerra catalana i hi manté una relació d'afinitat, que contrasta amb la falta de química amb Fachin. No és casualitat que dilluns passat -coincidint amb el comunicat de Podem Catalunya que va sorprendre Echenique- Iglesias elogiés Domènech al seu compte de Twitter.

Fonts del partit exposen a NacióDigital que el líder de Podem no es vol imaginar una campanya electoral a Catalunya en què Podem i els "comuns" es presentin per separat. "Per qui faria campanya en Pablo?", es pregunten veus del partit, que subratllen que les tibantors entre Iglesias i Fachin responen a les lectures divergents que fan sobre la confluència amb el partit de Domènech i no sobre el referèndum. "Els preocupa més que Podem no sigui a Catalunya en Comú", exposen les mateixes veus. Qui ho ha verbalitzat amb més vehemència és Juan Carlos Monedero, que no és una veu orgànica però que representa el sentir de la direcció estatal. Aquest dissabte ha tornat a Catalunya i, com en ocasions anteriors, ha enviat dards a Fachin.

La direcció de Podem Catalunya, però, no s'arruga. Aquest dissabte també ha emès un comunicat en què critica les "desafortunades declaracions de diversos membres vinculats a la direcció de Podem estatal". En el text, la formació reclama a Iglesias i el seu entorn que s'acabin les "ingerències" i recorda que "milers de catalanes van triar democràticament l'actual direcció de Podem Catalunya fa tot just un any". Dur en les formes i el fons, el comunicat afirma que el partit desaprova "l'autoritarisme i les formes centralistes".

A més a més, el secretari general de la federació catalana de Podem marca distàncies amb Catalunya en Comú. De fet, en reunions amb quadres del seu partit -com en una celebrada fa pocs dies amb secretaris territorials i portaveus de la formació- es mostra obertament crític amb els "comuns". Tal com mostra el vídeo adjuntat en aquesta peça, Fachin assegura que ell ha intentat reconduir la situació amb Catalunya en Comú i que és Domènech qui no l'atén. "Fa dos mesos que intento contactar amb Xavier Domènech i no em contesta", diu Fachin mostrant el mòbil als companys d'assemblea. "Es va prometre la confluència, sí. I es va treballar per la confluència. I s'hi continua treballant. Però també es va dir que això s'havia de fer bé", afegeix per respondre les inquietuds generades a Podem.

La distància entre Iglesias i Fachin fa que als cercles de Podem s'especuli amb qualsevol desenllaç des de fa setmanes. Tot i que a la direcció estatal han evitat fins ara decisions traumàtiques -els relleus a Galícia i el País Basc encara pesen-, Iglesias no vol que un eventual avançament electoral a Catalunya deixi Podem en una situació compromesa, sense haver resolt les qüestions domèstiques. El càrrec de Fachin perilla.

[Font: Par Joan Serra Carné, Nació digital, Barcelona, 30jul17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 31Jul17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.