Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

11ene13


CiU i ERC pacten la declaració de Catalunya com a nou estat


CiU i ERC ja han redactat la declaració de sobirania del poble català, que pretenen aprovar en el primer ple del Parlament, el 23 de gener. La proposta de resolució acordada entre les dues forces declara el poble català "subjecte polític i sobirà", condició sine qua non per poder exercir el dret a decidir i, per tant, per convocar la consulta que preveu el pacte de governabilitat pel 2014.

En el document, que la federació i els republicans van trametre ahir a la resta de grups, tret del PP i Ciutadans, s'aposta perquè s'iniciï el procés per "constituir Catalunya en un nou estat dins el marc europeu". I s'hi apunten els pilars sobre els quals se sustentarà aquest camí, que, a més de la sobirania, són la legitimitat democràtica, la transparència, el diàleg, el referent d'Europa i la legalitat que s'escaigui.

CiU i ERC es comprometen a fer que l'exercici del dret a decidir sigui "escrupolosament democràtic, garantint especialment la pluralitat d'opcions i el respecte a totes elles", i a facilitar "les eines necessàries"perquè els catalans disposin de "tota la informació i el coneixement necessari per a l'exercici del dret a decidir". El procés es farà apostant pel diàleg amb el govern espanyol, però també amb les institucions europees i la comunitat internacional, i amb la mirada posada en els principis fundacionals de la UE -democràcia, compromís amb l'estat del benestar...-. "S'utilitzaran tots els marcs existents per fer efectiu l'enfortiment democràtic i l'exercici del dret a decidir", acaba la declaració.

Pactada al detall entre CiU i ERC, la proposició es basa en un text que ja va presentar Artur Mas durant la campanya electoral, que situava els eixos de "la nova etapa" oberta a Catalunya. Un cop acordat l'esborrany, el partit del govern i el primer de l'oposició obriran una negociació amb la resta de forces per buscar suports a la declaració. Tenen la vista posada en ICV-EUiA, en la CUP i, en menor mesura, en el PSC.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 11ene13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 11Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.