Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

08sep17


Experts dels EUA, Regne Unit, França i Holanda supervisaran el referèndum


El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s'ha reunit aquest divendres amb la primera missió internacional d'observadors pel referèndum homologada per la sindicatura electoral de l'1-O. Romeva els ha rebut al seu despatx i els ha explicat l'operatiu de la votació, així com també els tràmits legals que s'han fet aquesta setmana al Parlament per permetre la convocatòria i el desplegament de la consulta vinculant, que ja ha comptat amb el vist-i-plau de 600 ajuntaments.

Aquesta missió està encapçalada per l'holandès Daan Everts, "expert en l'àmbit de l'observació electoral i amb una dilatada trajectòria en el servei diplomàtic holandès i altres organismes internacionals", segons el Govern. En formen part altres observadors del Regne Unit, Estats Units, França i Polònia. La primera trobada, segons Romeva, ha estat una presa de contacte i més endavant aquests observadors ja faran una roda de premsa, possiblement dimarts, per explicar els seus objectius. "Ens posem a la seva disposició", ha ressaltat. "Són una missió independent", ha apuntat.

Everts ha atès breument els mitjans i ha volgut deixar clar que el seu equip gaudeix de "molta experiència" en el camp de la supervisió electoral. "Som aquí per comprovar la qualitat de tot el procés", ha assegurat el líder de la missió, que ha apuntat que es posaran en contacte amb tots els partits i institucins implicades. "No tenim cap preferència sobre cap opció. Som imparcials i independents", ha ressaltat.

L'expert ha assenyalat que el comitè elaborarà un informe final i que també farà recomanacions al llarg de les properes setmanes. "Són temps interessants, simplement volem comprovar què s'està fent", ha apuntat Everts, que veu en l'1-O un "gran exercici democràtic".

La Fiscalia exigeix aturar l '1-O

La reunió s'ha celebrat només unes hores després que la Fiscalia hagi presentat davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) la querella contra els membres del Govern per haver signat el decret de convocatòria. El ministeri públic exigeix a l'executiu que aturi tots i cadascun dels preparatius de la consulta vinculant i imputa al president Carles Puigdemont un possible delicte de malversació de fons públics, que implica penes de presó.

[Font: Par Oriol March, Nació Digital, Barcelona, 08sep17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 11Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.