Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

14ene13


Ampliar el consens


El propòsit de sumar suports en el procés cap a l'estat propi viu la primera prova de foc amb la declaració de sobirania, pactada entre CiU i ERC, i que es votarà, previsiblement, en el ple de la setmana vinent -23 i 24 de gener-. El text no només ha aixecat el recel de la majoria de l'oposició, sinó que també ha obert una escletxa entre els socis de la federació nacionalista. El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, apostava ahir en un apunt en el seu bloc per fer un reset, "començar de nou" i redactar la declaració entre totes les forces favorables a la consulta. "No es pot permetre, pensant en Catalunya i la nostra concepció del procés, que sigui només la meitat de la cambra la que doni suport al primer pas del procés d'exercici del dret a decidir. Seria un gravíssim error", alertava Duran i Lleida. Vol que el PSC i ICV en siguin "copartícips" i "des del primer moment".

El líder d'Unió no vol que el simbòlic primer pas cap al dret a decidir se sustenti només amb els vots de CiU i ERC. De fet, l'eixamplament del consens sobre la declaració de sobirania ha estat un dels objectius del govern i dels republicans des del primer moment, amb la mirada posada en ICV-EUiA, la CUP i també en el PSC. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, els pressionava ahir, i es mostrava convençut que les formacions "de llarga trajectòria democràtica sabran trobar la manera d'arribar a un acord". Igualment, el portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Oriol Amorós, garantia que negociaran amb els altres partits "fins a l'últim segon".

La proposta que, a hores d'ara, hi ha damunt de la taula, declara Catalunya "subjecte polític i jurídic sobirà" i fixa l'estat propi com a horitzó del procés. A més de les formes -un pacte bilateral CiU-ERC-, és l'explicitació de l'estadi final el que ha molestat la resta de forces susceptibles de votar-hi favorablement. I ha provocat que treballin en textos alternatius. El d'ICV-EUiA, que ahir va presentar Dolors Camats, elimina la referència a l'estat propi i obre l'exercici del dret a decidir a totes les opcions que es presentin en la consulta, i atorga al Parlament el paper central del procés, ja que hi preveu la creació d'una comissió sobre el dret de l'autodeterminació. Camats està segura que arribaran a un acord amb CiU i ERC perquè "s'han avingut a corregir-hi alguns errors", entre els quals va citar la referència a l'estat propi.

Des de la federació, el seu portaveu parlamentari, Jordi Turull, obria la porta a modificar la resolució i garantia "ajuda" al PSC perquè s'hi pugui afegir. Els socialistes ja han dit que, amb l'actual redactat, el seu vot és un rotund "no", perquè s'assimila l'exercici del dret a decidir amb la independència. En l'executiva d'avui estudiaran si presenten un text alternatiu com ha fet EUiA i com demà farà la CUP. En tot cas, el seu primer secretari, Pere Navarro, ja ha deixat clar des del primer dia -ahir hi tornava a l'ACN-que, si bé no posarien pals a les rodes a una consulta "legal i acordada" sobre la independència de Catalunya, els socialistes optarien per la papereta del "no".

[Font: Per Anna Serrano, El Punt Avui, Barcelona, 14ene13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 14Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.