Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12sep17


La Fiscalia exigeix a Trapero que els Mossos requisin urnes


La Fiscalia Superior de Catalunya ha exigit al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ordeni al cos policial català que actuï contra els preparatius del referèndum requisant urnes. Concretament, li ha traslladat instruccions perquè s'intervinguin "els efectes o instruments destinats a preparar els efectes o instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum il·legal, requisant urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics, així com qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal".

En la mateixa reunió també hi estaven convocats els comandaments de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil. El ministeri públic ha traslladat als tres cossos policials presents a Catalunya instruccions per tal que persegueixin els preparatius del referèndum de l'1-O, segons ha informat la Fiscalia Superior de Catalunya. En aquest sentit, ha demanat als tres comandaments que ordenin als seus agents que denunciïn qualsevol acte encaminat a la celebració del referèndum "en tant indiciaris de delictes de desobediència, prevaricació i malversació".

La Fiscalia ha subratllat que "els Mossos d'Esquadra -igual que Guàrdia Civil i Policia Nacional- com a policia judicial, estan obligats a seguir les instruccions que rebin del Fiscal a efectes de la investigació dels delictes i persecució dels delinqüents". I ha recordat que la llei que regula la Policia de la Generalitat Catalunya estableix els Mossos no es podran emparar en la "obediència deguda" en càrrecs jeràrquicament superiors per dur a terme "ordres que suposin l'execució d'actes que manifestament constitueixin delicte o siguin contraris a la Constitució o les lleis".

Tots els comandaments policials, inclòs Trapero, han arribat a la Fiscalia uns minuts abans de les 12 del migdia. Un cop finalitzada la reunió, han abandonat les instal·lacions amb cotxe i han descartat fer cap declaració als mitjans que hi havia destacats. La trobada ha durat poc més de mitja hora.

Entre el miler de càrrecs advertits

Trapero figura entre els alts càrrecs a qui el Tribunal Constitucional (TC) va advertir després de suspendre la llei del referèndum i la convocatòria de l'1-O arran de l'acceptació dels recursos d'inconstitucionalitat del govern espanyol.

En total, els 12 magistrats del TC van acordar advertir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els membres del seu govern, els 947 alcaldes de Catalunya, uns 70 alts càrrecs de l'administració i els responsables dels mitjans públics catalans TV3 i Catalunya Ràdio.

Ofensiva judicial

A més a més, la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar la setmana passada dues querelles contra els membres sobiranistes de la mesa del Parlament i el Govern per la tramitació de la llei del referèndum i la convocatòria de l'1-O, respectivament.

En les querelles, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit, la Fiscalia ja va sol·licitar que tots els cossos policials -Mossos, Policia Nacional espanyola i Guàrdia Civil- impedeixin i requisin qualsevol cosa que permeti celebrar el referèndum, entre les mesures cautelars.

També va demanar el tancament del web des del qual el Govern impulsa el referèndum, que es requereixi a tots els mitjans de comunicació de Catalunya -públics i privats- que retirin qualsevol tipus de publicitat de l'1-O, que adverteixi als ajuntaments, que es demanin fiances i embargaments als querellats.

[Font: Par Isaac Meler, Nació digital, Barcelona, 12sep17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 13Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.