Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12sep17


El TC notifica a TV3 que no pot promoure el referèndum de l'1-O


El director de TV3, Vicent Sanchis, ha rebut el requeriment del Tribunal Constitucional (TC) que li prohibeix promoure la participació i la celebració del referèndum de l'1-O. Inicialment, la televisió pública catalana havia informat que el requeriment del TC ordenava "no informar", cosa que ha generat una forta polèmica i, fins i tot, el hashtag #holadictadura s'ha convertit en tendència a Twitter.

Més tard, TV3 ha matisat que la notificació no té efectes sobre el dret a la informació. En aquesta línia, des del Constitucional han aclarit a NacióDigital que "en termes jurídics 'informar' significa 'elaborar informe' però no es refereix al dret a la informació". Per tant, només afectaria la publicitat institucional sobre l'1-O.

En qualsevol cas, fonts de TV3 asseguren que "la redacció d'informatius no se sent interpel·lada" per la notificació rebuda perquè els serveis jurídics de la cadena entenen que el text estava pensat per a persones com alts càrrecs de l'administració i alcaldes, i no periodistes.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha notificat Sanchis aquest dimarts. La notificació inclou un advertiment de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal" en què podria incórrer el director de TV3 en cas de no atendre el requeriment. El TSJC ha aclarit que la resolució no ha estat dictada pels seus magistrats, sinó que només han dut a terme la notificació. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, encara no ha rebut l'advertiment malgrat que la providència del TC també el citava.

Recurs del govern espanyol contra l'1-O

Com havia sol·licitat l'executiu central, el TC va acordar advertir un miler de càrrecs que inclouen la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els membres del seu govern, els 947 alcaldes de Catalunya, i uns 70 alts càrrecs com el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, o els responsables dels mitjans públics catalans TV3 i Catalunya Ràdio.

El Constitucional va ordenar la setmana passada aturar els preparatius del referèndum i va suspendre la llei aprovada pel Parlament, el decret de convocatòria de l'1-O i de normes complementàries del Govern i el nomenament dels membres de la Sindicatura Electoral. Les mesures adoptades responien als recursos d'inconstitucionalitat interposats pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

[Font: Nació digital, Barcelona, 12set17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 13Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.