Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

21ene13


Una sàtira sobre el passat falangista de Samaranch, en vinyetes


Joan Antoni Samaranch, falangista convençut, donant informació durant la Guerra Civil als 'nacionals' i més en concret a Josep Pla, que treballa per Franco com a espia, o Samaranch fent bromes amb Franco. Són part de Las aventuras falangistas del joven Samaranch de la sèrie Nuevas hazañas bélicas, que l'editorial catalana EDT (Editores de Tebeos) publicarà el febrer. Hernán Migoya, Joan Escandell i Daniel Acuña són els creadors d'aquesta sàtira sobre el que va ser president del COI i que va militar des de ben jove a la Falange. El còmic pren l'estètica de Tintin i, segons ha assegurat Migoya "l'ànim de la història no és revengista".

Nuevas hazañas bélicas és una sèrie que cada mes des de fa un any inclou dos còmics apaïsats: l'episodi roig vist des del punt de vista republicà i el blau des del punt de vista franquista. Totes les històries estan escrites pel mateix Migoya, però dibuixades per diferents persones. La sèrie és un homenatge a les clàssiques Hazañas bélicas (1948) de Boixcar, que se centrava en la Segona Guerra Mundial, però mai en personatges espanyols.

Samaranch és el protagonista del pròxim còmic, el número 19, de la sèrie blava. Migoya ha explicat que Les aventures falangistas del joven Samaranch és "un dels episodis més satírics, còmics i humorístics que ha fet a les Nuevas hazañas bélicas". De fet, ha destacat que a la sèrie general hi ha èpica, aventura i humor i ha indicat que en aquest cas és "sàtira pura perquè és la història de Samaranch que a la Guerra Civil espanyola va canviar de bàndol de la República i es va convertir en falangista". A Migoya li feia gràcia tractar "aquesta trajectòria des d'un punt de vista humorístic".

La història bàsicament tracta d'un Samaranch obligat a allistar-se al bàndol republicà a la Guerra Civil i que, després de passar diferents aventures, deserta a França i es reintegra a l'exèrcit franquista i es converteix en íntim amic de Franco. També es dedica una vinyeta a l'arribada dels Jocs Olímpics de Barcelona. Migoya ha defensat que al còmic s'està dient una realitat i és que aquests jocs del 92 es van aconseguir "gràcies a un falangista. La veritat és aquesta, però l'ànim de la història no és revengista".

En aquest sentit, ha manifestat que la "paradoxa de Samaranch és que és un falangista convençut i l'hem convertit en l'heroi de la història d'una forma irònica".

Ficció o realitat, Migoya ha destacat que el que és mentida és "molt fàcil d'endevinar". "No crec que Samaranch s'hagi desplaçat per un camí de cabres damunt d'unes bales", ha bromejat. El guionista ha insistit que la base del còmic és que "va ser falangista i no es va penedir mai públicament". Migoya ha reconegut que el que més li va costar va ser la part de la documentació i ha indicat que el període de la Guerra Civil de Samaranch "és molt fosc i no hi havia massa informació sobre què va fer". "Ens hem inventat coses i hem mesclat una mica la seva passió per l'esport a situacions on es veu involucrat de la Guerra Civil i fa servir les seves habilitats esportives".

Al còmic hi apareix esporàdicament l'escriptor Josep Pla convertit en espia franquista. "Sembla que hi ha proves que Pla va ser espia franquista", ha explicat Migoya, qui ha insistit en que no ho citen "per posar el dit a l'ull ni fer revisionisme". "Em semblava interessant que les veritats es puguin saber, Josep Pla era un gran escriptor i pensador, però si va ser espia franquista està molt bé que se sàpiga", ha destacat.

Estètica del Tintin d'Hergé

L'estètica del còmic recorda i imita a la dels còmics de Tintin d'Hergé. Migoya ha apuntat que a Tintin també se'l va acusar de "feixista". El còmic equipara a un Samaranch amb serrell a Tintin i a Cobi amb Milú". Migoya ha explicat que cada episodi està dibuixat per un autor diferent i en aquest cas el va portar a terme el veterà Joan Escandell (Eivissa, 1937). Per a ell, ha assenyalat Migoya, "era bastant fàcil imitar l'estil del còmic de Tintin i es tractava d'això. El jove Samaranch amb una mica de serrell podia passar pel Tintin fàcilment i fent servir, a la vegada, el llenguatge innocent que tenen les seves aventures per fer més satíric tot el que s'explica que són coses bastant bèsties".

L'editorial EDT també publica aquest mes en la sèrie roja, el número 20, el còmic Jan Europa en ... ¡Moreneta del destino! amb el guió del mateix Migoya i amb la participació d'Edmond F. Ripoll i Daniel Acuña. Jan Europa s'enfrontarà a Himmler, el cap de les SS, durant la seva visita al Monestir de Montserrat l'any 1940, on els nazis creien que s'hi ocultava el Sant Grial.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 21ene13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 22Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.