Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

19set17


Junqueras dona per suspès l'ultimàtum de Montoro amb l'admissió del recurs pel Suprem


El vicepresident, Oriol Junqueras, ha donat per suspès l'ultimàtum del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sobre la intervenció dels comptes de la Generalitat en haver acceptat a tràmit el Tribunal Suprem el recurs presentat pel Govern. El responsable econòmic de l'executiu ha anunciat, a més, que contactaran amb les entitats financeres "per via administrativa i notarial" per transmetre'ls que han de continuar relacionant-se amb "normalitat" amb el Govern.

El consell de ministres va aprovar divendres mecanismes de control de les despeses essencials del Govern, amb els quals executa una intervenció de les finances de la Generalitat, després que Junqueras anunciés que deixava d'enviar els informes setmanals que reclama Hisenda per demostrar que no es desviaven fons a la convocatòria del referèndum. La Generalitat va presentar ahir davant del Suprem un recurs contenciós administratiu amb "petició de mesures cautelar de suspensió" contra aquell acord. Per la seva banda, el ministeri es va reunir ahir amb representants dels bancs perquè garanteixin que no es fa cap transferència de la Generalitat per sufragar la consulta.

El Suprem discrepa

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern d'aquest dimarts, Junqueras ha anunciat l'admissió a tràmit del recurs i ha apel·lat a la jurisprudència del Suprem que assenyala que la simple admissió a tràmit del recurs del Govern comporta la suspensió de la decisió del consell de ministres. Per contra, el Tribunal Suprem assegura que no és així, que la intervenció no queda suspesa de manera automàtica arran l'admissió a tràmit del recurs de la Generalitat.

Des del Suprem s'assegura que el Tribunal ha d'obrir un període de deu dies, durant els quals les mesures del ministeri seguiran en vigor- perquè les parts presentin al·legacions abans que es prengui una decisió. Aquestes fonts asseguren que el recurs de la Generalitat només incorpora una petició perquè s'adoptin mesures cautelar i no "cautelaríssimes", que serien les úniques que forçarien els magistrats a adoptar una decisió en 48 hores.

Des del departament d'Economia s'ha fet un repàs i enumerat la jurisprudència que avala les paraules de Junqueras per assegurar que "l'Administració General de l'Estat s'hauria d'abstenir d'executar fins que es pronunciï el Tribunal Suprem".

En aquest sentit, la conselleria argumenta que es tracta d'una "nul·litat de ple dret, en haver-se prescindit totalment i absolutament del procediment legal establert"; que si s'espera a la resolució del recurs s'haurà perdut el seu objectiu pel transcurs del temps; que la interposició del recurs ha estat comunicada a l'Administració General de l'Estat; i que "ordinàriament, quan l'Administració té coneixement de la petició de mesures cautelar, sempre s'absté de continuar fins a la resolució de la peça de mesures cautelars".

En cas que no s'atengui la jurisprudència, des d'Economia, es considera que a banda de la impugnació material de les actuacions que es realitzin també es podria argumentar que "l'execució material ha vulnerat la tutela judicial".

[Font: El Nacional, Efe, Barcelona, 19set17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 19Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.