Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

19set17


La Defensora del Poble Europeu no investigarà "les vulneracions de drets" a Catalunya


La Defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly, ha rebut la carta que li va fer arribar dissabte passat el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, per informar-la de "vulneracions de drets i llibertats fonamentals a Catalunya i a l'Estat". Tanmateix, des de l'ombudsman europeu asseguren a l'ACN que no hi haurà cap investigació o acció al respecte. "No es tracta d'una queixa sobre una institució europea i, per tant, no resultarà en una investigació o qualsevol altra acció per part nostra", diu.

L'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, instància a la qual també es va dirigir Ribó, afirma que la institució "no té l'obligació d'investigar reclamacions individuals", ni té el "mandat" d'obrir un procediment en cas de presumptes infraccions dels drets fonamentals.

Segons recull la pàgina web del Defensor del Poble Europeu, empreses, ONG, associacions, universitats, municipis, grups d'interès o altres organismes poden presentar reclamacions "relatives a casos de mala administració per part de les institucions, òrgans i organismes de la UE". En aquest sentit també especifiquen que el seu mandat "no està facultat" per investigar reclamacions contra autoritats "nacionals, regionals o locals" dels estats membres de la Unió Europea, ni tampoc dels tribunals o els defensors del poble d'aquests.

Per la seva banda, l'Agència dels Drets Fonamentals també confirma que ha rebut la carta, malgrat que avisa que no pot informar de "correspondència individual". Amb tot, fonts de l'Agència comenten a l'ACN que el mandat es troba especificat en el seu reglament fundacional, que diu que l'Agència "hauria d'adoptar mesures per sensibilitzar el públic en general sobre els seus drets fonamentals i sobre les possibilitats i els diversos mecanismes per aplicar-los en general, sense, no obstant això, que es tractin de reclamacions individuals". En aquest sentit, consideren la missiva del síndic Rafael Ribó com una queixa individual i recorden que l'Agència no té el mandat per "obrir un procés".

De fet, segons especifica la seva missió, l'Agència proporciona a les institucions de la UE i als estats membres "un assessorament independent i basat en l'evidència sobre els drets fonamentals". L'objectiu, recull la pàgina oficial, "és contribuir a garantir el ple respecte dels drets fonamentals a tota la UE".

A més del director de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Defensora del Poble Europeu, el Síndic de Greuges també va enviar la missiva al comissari de drets humans del Consell d'Europa, a tots els ombudsman europeus, al Defensor del Poble d'Espanya i als defensors autonòmics. Mitjançant la carta, el Síndic explica que fa "un crit d'alerta" als seus homòlegs i fa una "apel·lació" perquè totes les institucions implicades "abordin de manera immediata el necessari diàleg polític".

[Font: El Nacional, Barcelona, 19set17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 19Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.