Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

22ene13


La declaració de CiU, ERC i ICV-EUiA atorga al Parlament el paper principal del procés


El Parlament tindrà el paper principal en el procés sobiranista iniciat a Catalunya i serà el principal garant perquè els catalans exerceixin el dret a decidir a través d'una consulta. Així ho han aprovat CiU, ERC i ICV-EUiA en la declaració sobiranista conjunta que han registrat aquest dimarts al Parlament. El suport de les tres formacions polítiques assegura una majoria de 84 diputats a favor de la declaració, a l'espera de conèixer la posició final de la CUP i del PSC, que no han sumat la seva signatura al text. A més d'atorgar el protagonisme al Parlament en el procés sobiranista, CiU i ERC han acceptat diverses peticions més d'ICV-EUiA per garantir el suport dels ecosocialistes.

Concretament, per sumar els ecosocialistes, CiU i ERC han acceptat ampliar la declaració amb tres nous punts. El primer atorga el protagonisme del procés al Parlament, fet que no s'explicitava en el text original. "El Parlament en tant que la institució que representa el poble de Catalunya té un paper principal en aquest procés i, per tant, s'hauran d'abordar i concretar els mecanismes i les dinàmiques de treball que garanteixin aquest principi". ICV-EUiA buscava en aquest punt limitar la incidència del govern i dels seus socis en el procés i assegurar la participació de la resta de formacions parlamentària, fet que CiU i ERC no han tingut inconvenient en recollir.

En segon lloc, s'inclou un nou punt que destaca la importància de garantir la cohesió social i territorial del país "i la voluntat expressada en múltiples ocasions per la societat catalana de mantenir Catalunya com un sol poble".

A més, també s'afegeix al text un nou article que reclama articular els mecanismes de participació de tota la societat catalana en el procés. "El Parlament i el govern han de fer partícips actius en tot aquest procés el món local i el màxim de forces polítiques, agents econòmics i socials i entitats culturals i cíviques del nostre país i concretar els mecanismes que garanteixin aquest principi".

Més enllà de l'addició d'aquests tres nous punts (paper principal del Parlament, garantir la cohesió social i articular la participació), el text que han presentat avui els tres grups parlamentaris també presenta algunes diferències respecte la proposta original, tot i que en manté l'esperit. La declaració manté el títol de "declaració de sobirania i dret a decidir" i en els primers punts reconeix a Catalunya el caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà. A més, es posa èmfasi en què el procés cap al dret a decidir serà "escrupolosament democràtic", transparent, que utilitzarà "tots els marcs legals existents" -és a dir, no només l'espanyol-, i que "es dialogarà amb l'estat espanyol , les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional".

PSC i CUP no s'han sumat

Ni PSC ni CUP han afegit la seva signatura al text que s'ha presentat aquest dimarts al registre del Parlament. Després de la darrera reunió a cinc d'aquest dilluns a la tarda ja va quedar clar que les divergències eren àmplies, especialment en el cas dels socialistes.

El PSC no vol que la declaració que es votarà el proper dimecres faci cap referència a la sobirania i se centri exclusivament en el dret a decidir i, a més, vol que es garanteixi que se seguirà la legalitat espanyola. Per això planteja un procés pactat amb el govern espanyol. Aquestes han estat les principals esmenes socialistes presentades aquest dimarts, tot i que el PSC ha sol·licitat a la Mesa que se'ls concedeixi una pròrroga per posicionar-se sobre el text pactat per CiU, ERC i ICV-EUiA.

En el cas de la CUP les principals diferències són dues. Volen que el text parli d'un procés d'autodeterminació que vagi més enllà de Catalunya i parli del conjunt dels Països Catalans -fet que no queda recollit tampoc a la nova proposta-, i demanen que no es faci referència a la voluntat de Catalunya de continuar lligada a la Unió Europea. Un cop no s'han pogut superar aquestes dues diferències, la CUP ha decidit no retirar la seva proposta, que també serà votada el proper dimecres, tot i que no descarta votar afirmativament -potser no a través de tots els diputats- a la declaració de sobirania pactada per CiU, ERC i ICV-EUiA.

El PP presenta una esmena a la totalitat

Pocs minuts abans que es tanqués el registre, el PP de Catalunya també ha registrat una esmena a la totalitat a la declaració de sobirania. Els populars demanen que, enlloc de parlar d'una consulta sobiranista, la propera legislatura fixi les seves prioritats en la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball.

Per últim, C's no ha presentat cap esmena (ni parcial ni a la totalitat) i es limitarà a votar en contra de totes les declaracions sobiranistes que se sotmetin a votació en el ple del proper dimecres.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 22ene13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 23Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.