Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

21set17


El TC imposa la primera multa: 12.000 euros diaris a la Sindicatura Electoral


El Tribunal Constitucional (TC) ha estrenat aquest dijous la seva facultat de multar càrrecs públics amb una sanció de 12.000 euros diaris als membres de la Sindicatura Electoral i 6.000 per als integrants de l'òrgan a cada demarcació. És el primer cop que el TC fa servir aquesta capacitat de coerció econòmica que li va atribuir la reforma de la llei orgànica que el regula.

Els magistrats van considerar que els membres de la Sindicatura Electoral han incomplert les suspensions contra la convocatòria del referèndum i els va donar un termini de 48 hores perquè expliquessin com estaven donant compliment a les seves resolucions. El TC va suspendre per unanimitat la llei del referèndum, els decret de convocatòria de l'1-O i de normes complementàries per a la realització del referèndum i també la resolució del Parlament que designava els cinc membres de la Sindicatura Electoral.

L'endemà, el president de la Sindicatura, Jordi Matas, signava una resolució a través de la qual es detallaven els noms dels presidents, vocals i secretaris de cada sindicatura de demarcació. En la resolució es fa constar que la Sindicatura porta a terme aquests nomenaments "d'acord amb les previsions de la llei del referèndum". En total s'han nomenat 15 persones per a les sindicatures de l'Aran, Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Multes, suspensió o responsabilitats penals

Les facultats coercitives que el PP va donar al TC reformant la llei orgànica que el regula consisteixen en multes que van dels 3.000 als 30.000 euros, la suspensió de les funcions dels afectats o, fins i tot, la deducció de testimoni a la fiscalia, és a dir, instar-la a investigar si es poden exigir responsabilitats penals.

En aquest cas, la via penal ja està en marxa tot i que no ha calgut la intervenció del TC. La Fiscalia de Barcelona va presentar una querella la setmana passada contra els membres de la Sindicatura Electoral del referèndum nomenats malgrat les suspensions. El ministeri públic els acusa de delictes d'usurpació de funcions públiques, desobediència i malversació.

[Font: Nació digital, Barcelona, 21set17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 22Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.