Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

21set17

Castellano


Manifest 21-S per la unitat i la solidaritat de la classe treballadora d'Espanya


PER LA UNITAT I LA SOLIDARITAT DE LA CLASSE TREBALLADORA D'ESPANYA
NO a la independència, NO a la secessió de Catalunya
NO a l'1-O, que no té garanties democràtiques
PELS INTERESSOS I REIVINDICACIONS DEL MÓN DEL TREBALL

Les persones signants d'aquest manifest fem una crida a la societat catalana des del món del treball de Catalunya davant la situació a què ens han portat el Govern d'Espanya i el Govern de Catalunya amb polítiques que s'alimenten mútuament i que han desplaçat de l'eix del debat social els problemes fonamentals de les condicions de treball i de vida, i de les formes de desenvolupament econòmic i social necessàries per garantir el progrés present i futur.

La independència de Catalunya debilitaria greument la cohesió i la força de la classe treballadora en un moment històric decisiu, amb els desafiaments de fons de com revertir i superar els brutals impactes de la crisi, de les reformes laborals, de la desigualtat social cada vegada més aguda, de l'hegemonia d'un capitalisme improductiu i especulatiu, de l'amenaça estructural sobre l'Estat del Benestar. Crearia una situació a Catalunya que podria comprometre la integració social actual, aconseguida al llarg de molts anys i de moltes lluites realitzades en conjunt i podria crear greus problemes a la relació de Catalunya amb la resta d'Espanya.

De la mateixa manera comprometria el desafiament de culminar el projecte històric de la Unió Europea amb l'Europa Social, Solidària i Federal, d'enfrontar els formidables reptes dels processos en curs de robotització i digitalització amb garanties d'èxit per al Treball i la Cohesió Social. Debilitaria la lluita necessària per reconduir el debat i l'acció sindical i sociopolítica al terreny dels problemes reals i urgents per a milions de ciutadans i ciutadanes especialment colpejats per la crisi i per la gestió que n'han fet els sectors polítics i socials dominants: la desocupació, la precarietat i els salaris de pobresa, la corrupció i l'evasió fiscal, el deteriorament de serveis i béns socials imprescindibles com l'habitatge, l'educació, la sanitat, la dependència, la crisi alimentària i energètica, … Només si plantegem la resposta a aquesta problemàtica des dels interessos i reivindicacions de la classe treballadora podrem abordar de manera adequada el necessari projecte de futur espanyol de convivència.

Aquest pronunciament el fem profundament convençuts dels estrets lligams entre la classe treballadora de Catalunya i la del conjunt d'Espanya, lligams que resulten tant de la pròpia composició de la primera, amb migracions des del conjunt de l'Estat, com de la història comuna en la qual, per remetre'ns només a l'últim segle, hem lluitat junts en defensa de la República davant del cop feixista del 18 de juliol de 1936, per les llibertats contra la dictadura franquista, per la construcció de la democràcia i la dignitat del treball en fàbriques, tallers i oficines, en la indústria, els serveis i el camp.

La identitat de classe així construïda enfront de la política de la dreta espanyola aliada amb la dreta nacionalista catalana, ens possibilita i exigeix fer front a projectes identitaris de divisió. Sabem, a més, perquè ho hem experimentat massa vegades, fins a quin punt la divisió ens debilita i presideix les nostres derrotes de classe.

Estem convençuts que cal sortir de l'actual confusió mitjançant un procediment amb plenes garanties democràtiques que superi l'actual bloqueig i permeti actualitzar el nostre ordenament jurídic i emprendre reformes estructurals, territorials i de distribució de competències que satisfacin les aspiracions i desitjos legítims de la ciutadania. I al mateix temps i així prosseguir junts les properes batalles per un projecte comú de progrés de tots els ciutadans espanyols, integrades en la més global per una Europa i un món sostenibles. És aquest un escenari en què la fragmentació d'Espanya només ens debilitaria. Considerem que és necessari un efectiu procés democràtic de participació també en la negociació de les conseqüències socials, polítiques i eventualment legislatives del seu resultat, evitant tota temptació d'unilateralitat. Una negociació en la qual considerem necessari que es tornin a expressar la unitat i la solidaritat de la classe treballadora del conjunt d'Espanya.

Sabem que hi ha diversitat d'idees sobre com intervenir en aquest procés democràtic: uns, defensant la consulta; altres per altres mitjans, també constitucionals. En tot cas, ara el més important és la unitat en aquesta diversitat al voltant del nostre comú rebuig de la independència i del 1-O.

Per tot això el nostre pronunciament per desbloquejar la crisi política provocada a Catalunya va acompanyat de la convicció que cal tornar a situar, en l'eix de l'acció social i política, propostes d'acció col·lectiva per acabar amb polítiques que emparen la corrupció a Catalunya i a tot Espanya, per a l'aprofundiment dels drets civils, per la dignitat del treball i, en primer lloc, perquè la sortida de la crisi sigui veritat per a tota la ciutadania. Per avançar en conquestes socials i democràtiques.

Promotors: Isidor Boix i Lluch, Manuel Gómez Acosta, Joaquim González Muntadas, José Manuel Jurado, José Luis López Bulla, Pedro López Provencio, Josep Maria Rañé, Josep Maria Rodríguez Rovira.

[Font: Unitat Treball Independència No, https://manifest21s.com/, Barcelona, 21set17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en España
small logoThis document has been published on 22Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.