Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

22set17


La Fiscalia denuncia les concentracions per sedició, i apunta a Sànchez i Cuixart


La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat una denúncia davant l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició per les darreres concentracions en resposta a l'ofensiva de l'Estat per impedir el referèndum de l'1 d'octubre. Entre els fets que demana incloure a la causa figura el bloqueig a la Guàrdia Civil durant la concentració d'aquest dimecres davant del Departament d'Economia, després de la detenció d'alts càrrecs de la Generalitat pels preparatius del referèndum.

La querella ha caigut en mans d'Ismael Moreno Chamorro, jutge de l'Audiència Nacional i expolicia franquista. Va ser qui va enviar a la presó els titellaires de Madrid que, segons el magistrat, havien "enaltit" ETA en un espectacle. També va portar el cas de Joan Coma Roura, regidor de CUP a Vic, que estava acusat de sedició.

La Fiscalia reclama incoar les corresponents diligències judicials per investigar els fets denunciats i el descobriment dels possibles responsables, i apunta al president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i al d'Òmnium, Jordi Cuixart, com a possibles responsables.

En concret, cita que a les 20.20 h Sànchez va manifestar davant 40.000 persones davant del Departament d'Economia que "ningú se'n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa". Pel que fa a Cuixart, i ja passada la mitjanit, relata que va demanar que la mobilització no parés, i amb Sànchez van apel·lar a la "mobilització permanent" des del dijous i en contra de les actuacions per a impedir-ho.

A més, la Fiscalia atribueix la conducta delictiva de la sedició a les "persones que han induït, sostingut o dirigit aquestes actuacions" però també a l'"existència d'un concert de voluntats entre persones o entitats, públiques o privades" que amb els seus actes hagin impulsat mobilitzacions o "moviments populars per imposar el referèndum independentista per la força de la intimidació".

L'escrit de la Fiscalia fa un relat detallat dels fets de dimecres i dijous a les portes de la conselleria d'Economia, a l'exterior de la seu de la CUP, a la conselleria de Governació i a l'escorcoll de la Guàrdia Civil en una impremta de Bigues i Riells on es van requisar deu milions de paperetes de l'1-O.

També es refereix als voluntaris

Tot i que l'escrit fa referència a Cuixart i Sànchez, també assenyala els voluntaris de l'ANC. "Conscients que dificultarien la intervenció policial, van fer un cordó davant la porta de la conselleria d'Economia, per evitar que la Guàrdia Civil s'emportés els detinguts", descriu el ministeri fiscal.

El fiscal també demana a la Guàrdia Civil un atestat on es detallin tots els fets que van ocórrer durant els registres a més de 40 seus (inclosos edificis del Govern com la conselleria d'Economia de la Generalitat), també a l'empresa on es van comissar prop de 10 milions de paperetes i a la seu de la CUP.

A la Fiscalia consideren que es donen els elements del delicte de sedició, i fonts del Ministeri Públic remarquen que es van produir incidents, destrosses de vehicles de la Guàrdia Civil i que els agents que van registrar Economia, juntament amb la secretaria judicial, van haver de romandre hores dins de l'edifici sense poder-ne sortir perquè els Mossos no en garantien la seva seguretat.

Fins a quinze anys de presó

La sedició és un delicte contra l'ordre públic contemplat en l'article 544 del Codi Penal, el qual estableix penes de presó de vuit a deu anys, i de deu a quinze anys, si els autors fossin persones constituïdes en autoritat, a més de la inhabilitació per al mateix període.

Segons el Codi Penal, el delicte de sedició persegueix aquells que s'alcen "públicament i tumultuàriament" per impedir l'aplicació de les lleis o l'actuació de qualsevol autoritat, "sigui per la força o fora de les vies legals".

[Font: Par Jordi Bes i Sara González, Nació digital, Barcelona, 22set17]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 25Sep17 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.