Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

28feb13


"La pàtria és anterior i més important que la democràcia"


"La pàtria és anterior i més important que la democràcia. El patriotisme és un sentiment i la Constitució no és més que una llei". Són les paraules que el general de la divisió a la reserva, Juan Antonio Chicharro, va proclamar durant la seva ponència en el debat Forces armades i ordenament constitucional celebrat a Madrid el 6 de febrer passat. Més encara. Segons Chicharro, "hi ha un sentiment generalitzat de preocupació, por, incertesa i confusió" entre l'estament militar per "l'actual ofensiva separatista - secessionista" catalana.

Així doncs, segons recull El País, davant un centenar de persones, Chicharro, comandant general de la infanteria de Marina fins el desembre del 2010, va assegurar que "en circumstàncies normals, hauria declinat la invitació a l'acte", però que "l'actual ofensiva separatista - secessionista" l'obligava a parlar.

En aquest context, el militar va plantejar la hipòtesi que el PP perdés la majoria absoluta i els nacionalistes li exigissin, a canvi del seu suport, la reforma de l'article 2 de la Constitució, que consagra la unitat indissoluble d'Espanya. "¿Què fan aleshores les Forces Armades?", es va preguntar. I tot seguit va donar a entendre que, davant d'una situació en què es posi en perill la "unitat indissoluble de la nació [espanyola]", els militars haurien d'actuar per la seva banda, encara que el govern espanyol no ho requerís: "Una cosa és la normativa i, l'altre, la praxis".

Cal recordar que, malgrat estar a la reserva, Chicharro segueix subjecte al codi disciplinari i és membre de l'assemblea permanent del Reial i Militar Orde de Sant Hermenegild, un òrgan assessor del ministre de Defensa.

Entre els ponents de l'acte també hi havia el president de la Sala Militar del Suprem, Ángel Calderón, el rector de la Universitat Rei Joan Carles, Pedro González-Trevijano, i el magistrat i director de la Revista Jurídica Militar, José Antonio Fernández Rodera, com a moderador. I davant el to que anava prenent el debat, el rector de la Universitat Rei Joan Carles, Pedro González-Trevijano, va sentenciar: "L'alternativa a la Constitució és un suïcidi col·lectiu".

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 28feb13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 28Feb13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.