Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

28feb13


El PSOE talla caps del PSC


Alfredo Pérez Rubalcaba necessitava exhibir el cap d'algun dirigent del PSC per apaivagar el clam de la vella guàrdia i una nodrida representació de líders territorials que li exigeixen desterrar l'acord amb els de Pere Navarro i impulsar una nova marca del PSOE a Catalunya. Si no hi ha ruptura, que com a mínim rebin un càstig exemplar. I el secretari general dels socialistes espanyols havia decidit pressionar tant com pogués alguns dels rostres més visibles del PSC al Congrés perquè abandonés el càrrec. José Zaragoza ha estat el primer damnificat i anit presentava la dimissió com a secretari general adjunt del grup parlamentari socialista. L'antic número dos de Nicaragua, que actualment també s'asseu a l'executiva federal del PSOE, es converteix en un diputat ras i el seu càrrec estarà vetat a qualsevol altre dels tretze diputats del PSC.

A molts dirigents estatals els grinyolava el fet que Zaragoza, un dels encarregats de dissenyar l'estratègia dels de Rubalcaba al Congrés, trenqués la disciplina de vot acatant la decisió de Pere Navarro d'avalar les resolucions de CiU i ERC a favor d'una consulta negociada amb l'Estat de la qual el PSOE no en vol ni sentir parlar. En tot cas, la incomoditat per la presència de Zaragoza als òrgans de direcció dels socialistes espanyols ve de lluny, i és que ara fa un any va ser la mà dreta de la candidatura de Carme Chacón a la secretaria general del PSOE, a banda que en les darreres setmanes el seu nom ha aparegut en la trama de Método 3 com a hipotètic inductor de l'espionatge a la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho en la seva conversa amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola.

Però molts no volien que el cop d'efecte de Rubalcaba quedés en aquesta dimissió que tothom admet que ha estat "forçada", encara que anit es volgués presentar com un acord entre la direcció catalana i l'estatal. De fet, algunes fonts apuntaven que s'havia intentat desallotjar el PSC de l'altre càrrec de representació que tenen a la cambra baixa: la secretaria quarta de la mesa, que actualment té la lleidatana Teresa Cunillera. Les dificultats protocol·làries, però, ho van acabar frenant, suggerien les mateixes fonts.

Així doncs, a partir d'ara, Rubalcaba està disposat a revisar tots els acords amb el PSC, amb el benentès que alguns dirigents tampoc no entenen que un partit que es declara autònom i exigeix tenir veu pròpia al Congrés ocupi dues places a l'executiva del PSOE -Zaragoza i Esperança Esteve- i pugui incidir en les seves decisions. De tot això n'és molt conscient Rubalcaba i vol posar fil a l'agulla reunint-se amb Navarro per modificar el protocol entre els partits català i estatal vigent des del 1978 i que el PSC ha reclamat moltes vegades de millorar-lo. Ara, però, la intenció inicial és negociar-lo a la baixa per reduir la independència del PSC i, si no és així, deixar-los al marge de totes les decisions. Si bé és cert que algunes fonts assenyalen que Rubalcaba forçarà més o menys la màquina en funció de la reacció que tinguin a partir d'ara els de Navarro.

Però mentre això no passa, Zaragoza s'ha convertit en el primer sacrificat de la creuada contra els socialistes catalans organitzada per una part del PSOE amb força ascendència sobre Rubalcaba i que està encapçalada per les direccions andalusa, manxega, extremenya o navarresa. De fet, l'antic secretari d'organització del PSC ha admès en privat que se sentia incòmode dins el grup des que hi va haver la divergència en el vot i que el seu afany és lluitar per mantenir tots els ponts entre el socialisme català i l'espanyol.

La seva sortida, a més, implicarà que el càrrec de secretari general adjunt, que tradicionalment s'ha reservat al PSC -i que el nom es tria des de Barcelona- quedarà fora de la competència dels catalans. "No s'entendria que s'hi col·loqués qualsevol altre dels que van trencar la disciplina de vot", es justificaven anit.

Aquesta dimissió, juntament amb una sanció de 600 euros, la màxima que es pot imposar als 14 diputats que dimecres van trencar la disciplina de vot -a Chacón també li afecta perquè no va prémer el botó per oposar-se a les resolucions a favor de la consulta de CiU i ICV- són algunes de les mesures per les quals Rubalcaba intenta segellar una treva a tres bandes: entre el PSOE i el PSC i entre la direcció estatal i els que demanen fer sang com a conseqüència de la darrera dissidència dels de Navarro. Sempre que els catalans "no progressin en això", la intenció és aturar tant com es pugui el cost de la ruptura definitiva, concloïen.

Chacón i el rei

Mentrestant, Chacón continuava demostrant que en tot aquest embolic entre el PSOE i el PSC ella va per lliure i que el seu objectiu, encara que ahir insistís a negar-ho, és deixar passar la tempesta per irrompre en una futura disputa del cap de cartell a les estatals; unes primàries que Rubalcaba pretén ajornar tant com li sigui possible, però que cada dia que passa sembla més evident que es precipitaran.

En diverses entrevistes, l'exministra de Defensa va desgranar la seva agenda pròpia que incloïa tornar a reviure l'episodi de la casa reial que tant havia molestat Rubalcaba en el moment que Navarro va demanar al monarca que abdiqués. Així, tot i que d'entrada es desmarcava del líder del PSC i semblava donar la raó al PSOE, finalment va acabar assegurant que "o bé la corona és transparent o serà molt difícil que continuï sent".

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 28feb13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 28Feb13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.