Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

25mar13


ERC s'obre a entrar al govern


A finals de l'any passat, quan CiU i ERC encara negociaven com tancar l'acord d'estabilitat, Oriol Junqueras va ressaltar que el seu partit es quedaria a l'oposició, però que no descartava entrar a l'executiu si es canviaven les polítiques econòmiques i socials i si es garantia la consulta. Ara el president d'Esquerra ha tornat a picar l'ullet a Artur Mas i ha obert la possibilitat de governar amb CiU, sempre que hi hagi una data i una pregunta clara per al referèndum.

Aquestes paraules arriben després que els últims dies CiU hagi augmentat, directament o indirectament, les pressions perquè que ERC s'involucri més en el govern. Primer va ser Mas, que va tornar a convidar els republicans, i també el PSC, per tal que es coresponsabilitzin des de dins de les tasques de la Generalitat. I després el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que diumenge en una entrevista en aquest diari mantenia que "al país li convé que ERC entri al govern". La federació és conscient que s'està desgastant molt -només cal veure fins a quin punt li són desfavorables les enquestes-, mentre que ERC, des de l'oposició, pateix poc i s'apunta tots els rèdits en el procés sobiranista.

Junqueras va reaccionar poc després a les declaracions de Duran i Lleida i va explicar que no calia que la seva formació fes aquest pas endavant per "poder celebrar la consulta". Però ahir el republicà va variar una mica el seu discurs en un dinar colloqui organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i davant un auditori de prop de 200 empresaris. Durant el colloqui posterior, va afirmar que estaria disposat a acompanyar Mas al govern. "Volem una data que no s'allargui massa i una pregunta concreta i clara", va sentenciar.

Són les dues condicions que Junqueras va posar sobre la taula. Això sí, va deixar clar que no consentirà que es retardi la celebració del referèndum més enllà del 2014, com va insinuar la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En aquest cas, va ser taxatiu i va amenaçar de trencar el pacte si es dóna aquesta circumstància: "No contribuirem a allargar l'agonia", va adduir.

Sense eleccions

El president d'ERC també va negar que l'objectiu de la seva organització sigui avançar les eleccions ara que els estudis demoscòpics li són favorables. "No busquem més diputats. El que volem és posar fi a les incerteses i salvar el nostre país i la nostra economia", va comentar.

Per contra, no es va voler pronunciar sobre si donaran suport al pressupost o no. Simplement va remarcar que el problema no és només "econòmic", sinó també de "dignitat", en referència als draconians ajustos que reclama el govern espanyol. I hi va afegir que la prioritat d'ERC és explicar la "realitat" a la ciutadania i no tant aprovar o no els comptes.

En aquest mateix camp Junqueras va alertar, per enèsima vegada, que l'Estat espanyol no és de fiar i, per tant, ningú pot confirmar que finalment s'acabarà flexibilitzant l'objectiu del dèficit, tal com va subratllar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. A més, va criticar aquells que fan "una festa" davant d'aquest anunci de La Moncloa. "Agrair a qui et fa xantatge que potser no te'n faci tant és símptoma d'una malaltia terrible", va reblar. Una clara allusió als membres del govern i als dirigents de CiU que s'han felicitat per aquesta entesa amb Madrid.

L'oferta del PSC

Mentrestant, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va plantejar a Mas una qüestió de confiança al Parlament perquè així detalli l'oferta llançada a ERC i el PSC perquè entrin a compartir el govern. Segons el líder socialista, ni Mas ni CiU han fet arribat aquesta proposta formalment als socialistes, a part de les declaracions als mitjans de comunicació. Per això Navarro continua mantenint el seu dubte sobre la fórmula CiU-PSC-ERC i manté la idea d'articular un executiu "d'unitat nacional".

[Font: El Punt Avui, Barcelona 25mar13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 28Mar13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.