Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

11abr13


El Consell Assessor per a la Transició Nacional definirà el full de ruta cap a la consulta abans de l'estiu


El Consell Assessor per a la Transició Nacional preveu tenir enllestit un informe sobre la consulta pel dret a decidir abans de l'estiu. El nou organisme consultiu del govern ha quedat constituït aquest dijous en una reunió al Palau de la Generalitat. La creació d'aquest organisme, que compta entre els seus membres a acadèmics, experts i empresaris, era un dels principals eixos del pacte entre CiU i ERC.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat en una roda de premsa posterior a la reunió constitutiva que el Consell té l'encàrrec de fer diversos informes sobre diversos àmbits dividits en quatre eixos. El primer analitza la creació d'"estructures d'Estat", les institucions pròpies com un banc central, agències i ens reguladors, poder judicial, administració electoral i organització del servei exterior.

En el segon apartat se situen els processos. Entre aquests destaca el del full de ruta cap a la consulta, l'informe sobre la qual hauria d'estar llest abans de l'estiu. Però també en farà sobre la successió d'ordenaments i normes (codi penal, mercantil) o les relacions amb la UE, les organitzacions internacionals, i l'Estat espanyol.

El tercer àmbit és l'econòmic, on s'haurà d'estudiar quins recursos ha de disposar l'administració pública catalana i quines fonts d'ingressos tindrà. També abordarà de quina manera s'haurien de repartir un eventual Estat català i Espanya els actius i els passius que ara comparteixen, com el deute públic o el Fons de Garantia Salarial (Fogasa), entre d'altres, o com s'articula la successió de contractes sobre béns i serveis que ara controla l'Estat espanyol.

El Consell tractarà en un quart eix tota mena de qüestions específiques, com la seguretat social, defensa; energia; com seria una doble nacionalitat catalana i espanyola o la llengüa.

De moment, ja s'ha marcat l'objectiu de preparar entre 15 i 20 informes durant el 2013, entre els quals el full de ruta cap a la consulta que el govern vol fer el 2014.

El portaveu del govern ha remarcat la feina "ingent" que té aquest consell i ha demanat no prejutjar la seva feina abans de conèixer els informes. Homs ha assegurat que hi ha un "compromís inequívoc de fer aquesta tasca molt ben feta, perquè se'ls mirarà amb lupa" i ha garantit que no seran informes "d'estat d'ànim", sinó amb documentació, informació i dades, elaborats per un consell "eminentment professional". "Podríem haver-lo fet més partidari, però no és el cas", ha reivindicat.

El conseller de la Presidència ha admès que el propòsit del govern és celebrar una consulta i que guanyi l'estat propi. No obstant això, ha defensat que la feina del Consell servirà tant als que estan a favor com als que hi estan en contra, perquè aportarà material per al debat a tothom. En aquest sentit, ha remarcat que en els informes de l'ens hi haurà material per contrastar idees, més enllà de les posicions expressades en campanya electoral, "quan s'anaven dient coses que no acabaven de ser aclarides i contrastades, perquè no s'hi havia aprofundit per part de ningú".

"Formar part d'Espanya no requereix gaires estudis", perquè ja hi ha "exemples quotidians i diaris de què és", però no hi ha informació amb profunditat sobre què representa disposar d'un estat propi, ha reblat.

El president del consell, Carles Viver Pi-Sunyer, ha nomenat en la reunió d'avui una vicepresidenta, la doctora Núria Bosch, catedràtica d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona (UB). A més, s'ha incorporat un nou membre, Rafel Grasa, director de l'Institut Català Internacional per la Pau. En total hi ha ara mateix catorze membres i una vacant que queda buida de moment.

Els altres membres del Consell són Francina Esteve i Garcia, professora titular de Dret Internacional de la Universitat de Girona; Pilar Rahola i Martínez, periodista i escriptora; Enoch Albertí i Rovira, catedràtic de Dret Constitucional de la UB; Germà Bel i Queralt, catedràtic d'Economia de la UB; Carles Boix i Serra, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Princeton (EUA); Salvador Cardús i Ros, professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i periodista; Àngel Castiñeira i Fernández, director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica i del Departament de Ciències Socials d'ESADE-URL; Joan Font i Fabregó, empresari; Josep Maria Reniu i Vilamala, professor de Ciència Política de la UB; Ferran Requejo i Coll, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, i Joan Vintró i Castells, catedràtic de Dret Constitucional de la UB.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 11abr13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Apr13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.