Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

16abr13


Junqueras: "Hi ha polítics que obliden que la democràcia neix del poble, que la principal fortalesa del país és la seva gent"


El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensar aquest dimarts que Catalunya té molts padrins, entre ells "el millor que pot tenir: el poble de Catalunya". I és que, segons Junqueras,"a vegades hi ha polítics que s'obliden del poble, que la democràcia neix del poble, que la principal fortalesa que té aquest país és la seva gent". D'aquesta manera, en una entrevista a Els Matins de TV3, Junqueras responia les declaracions que Josep Antoni Duran i Lleida va fer aquest dilluns en els quals alertava que Catalunya no era Kosovo i que "no seria gens bo" que escollís la seva via. "Kosovo ho va poder fer perquè tenia padrins, els Estats Units. Catalunya té algun padrí?", va llançar a l'aire Duran, que va remarcar que Europa no acceptaria una proclamació d'aquestes característiques.

Per contra, Junqueras ha argumentat: "Som el 0,1% de la població mundial i produïm l'1% de la producció cultural d'arreu del món. Fem coses extraordinàries". I per això, cal donar-li veu al poble de Catalunya. En aquest sentit, el líder republicà ha explicat que Catalunya està davant una situació "excepcional amb una amenaça terrible". Davant un repte tan gegantí no es pot, en la seva opinió, aplicar les solucions de tota la vida, "que són els que precisament ens han portat fins aquí". "Necessitem instruments nous que posin el país en mans dels ciutadans de Catalunya, perquè si no ho fem estarem sempre atrapats en la mateixa misèria. Hem de poder administrar els nostres recursos. I per poder fer-ho necessitem un estat propi, un Parlament que mani de veritat", ha asseverat.

Dit això, ha insistit que des d'ERC no tanquem cap via democràtica "cap a la llibertat", que totes les vies democràtiques són legítimes. Però també ha recordat que el referèndum és una via que s'ha donat poc arreu del món en aquests casos.

"Jo també prefereixo arribar a la consulta amb un acord amb l'Estat espanyol, però exercir la legitimitat democràtica no passa perquè Espanya ens doni permís, només passa per fer al consulta", ha afirmat.

De fet, preguntat per les declaracions del conseller de Justícia, Germà Gordó, recordant que el referèndum només es podrà fer si hi ha acord amb l'Estat espanyol, Junqueras ha dit: "Estic convençut que els consellers de la Generalitat són lleials al president de Catalunya que s'ha compromès ha realitzar una consulta, que és fruit d'una majoria parlamentària, fruit d'unes eleccions, fruit d'una manifestació en els carrers de Barcelona".

Finalment, respecte al possible suport d'ERC al pressupost de la Generalitat de Catalunya, Junqueras ha detallat que la retallada que caldria fer amb l'objectiu de dèficit marcat per Espanya "és molt pitjor que les que ha patit Grècia i Portugal en tots els anys de crisi. És una condemna de l'Estat espanyol perquè el límit del dèficit és una decisió arbitrària i injusta del govern de Mariano Rajoy". I, per tant, "qui torpedina el pressupost és el govern espanyol, no ERC".

En aquesta línia, ha insistit: "Nosaltres sempre ens plantegem donar suport al pressupost. Avui per segona vegada dic que els que ens volen obligar a aplicar uns pressupostos així no tenen vergonya".

Segons Junqueras, una de les possibilitats que té el govern en aquesta situació és prorrogar el pressupost, i l'altre és accelerar el procés. "Paguem prou impostos per no haver de fer cap retallada. Per això, la consulta és el millor instrument per acabar amb aquesta situació tràgica", ha conclòs.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 16abr13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 17Apr13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.