Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

22abr13


Les loteries catalanes perden un 53% des de l'inici de la crisi


No hi ha diners per a quasi res, tampoc per als jocs d'atzar. Aquesta és una de les causes que expliquen la davallada de fins a un 53% ingressos de l'Entitat de Jocs i Apostes de la Generalitat entre els anys 2007 i 2012. Aquest descens d'ingressos repercuteix de forma negativa en els programes d'ajuda social de la Generalitat ja que tots els beneficis de les loteries es destinen a projectes de suport a la vellesa, col·lectius de discapacitats o a la infància en risc.

Per frenar la tendència i recuperar ingressos, el Departament d'Economia -on s'integra l'administració del joc- ha fet les primeres passes per posar en marxa una nova loteria que reprodueix el sistema clàssic i arxiconegut de la loteria espanyola. És un tipus de joc que rep la denominació de loteria passiva perquè el jugador no actua, sinó que simplement compra uns bitllets amb una numeració concreta, i espera el resultat del sorteig, copiant el sistema dels dècims de la loteria espanyola o el popular cupó dels cecs.

Les dades d'ingressos de loteries de la Generalitat, a què ha tingut accés aquest diari, indiquen que durant el 2012 es van fer 39,9 milions d'euros de caixa. La dada contrasta, espectacularment, amb els 64,7 milions que es van ingressar el 2007, l'any abans que comencés la recessió econòmica. Els ingressos es van mantenir estables, els dos anys següents, amb poc més de 62 milions d'euros el 2008 i el 2009 i la primera sotragada forta es va produir el 2010, amb un descens d'un 17% en relació amb l'any anterior. Entre el 2010 i el 2011 la davallada d'ingressos va ser de l'11%.

El primer pas per crear la nova loteria es va fer l'11 d'abril passat amb la publicació al DOGC del reglament que ha de regular la nova loteria. En l'exposició de motius, es reconeix que el decrement d'ingressos dels diversos jocs de la Generalitat és causat per l'actual conjuntura econòmica i l'alt grau de competència del sector, que, últimament, s'ha vist incrementat per la irrupció del joc a través d'internet. El joc en línia és un sector a l'alça a l'Estat i que troba terreny abonat en les apostes esportives.

A diferència de la resta de loteries de la Generalitat, la nova serà la primera que rebrà la denominació de passiva, ja que el jugador no hi actua i només compra el bitllet. En la resta de jocs, sis en total, el jugador hi té una participació directa, ja sigui triant els números de la 6/49, per exemple, o rascant les butlletes de la Loto Ràpid.

Tot i l'aprovació del decret, fons de la conselleria d'Economia consultades per aquest diari van explicar que encara no hi ha data per a la posada en marxa de la nova loteria. Per tant, se saben poques coses de les característiques del nou joc, ni la periodicitat amb què se sortejarà ni els punts de venda on es comercialitzaran.

Sí que se sap, perquè així ho fixa el reglament aprovat pel govern, que els bitllets tindran un preu màxim de venda de 20 euros. El percentatge destinat a premi serà entre el 50% i el 80% de l'import total dels bitllets que s'emetin per al sorteig.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 22abr13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 22Apr13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.