Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

07may13


El Constitucional estudia si suspèn la declaració de sobirania del Parlament


El Tribunal Constitucional (TC) estudia aquest dimarts si admet a tràmit la impugnació del govern espanyol contra l'acord del parlament català del passat 23 de gener, en el qual defensava que Catalunya és "subjecte jurídic i polític sobirà", i si el suspèn provisionalment, fet que passaria per primera vegada en la democràcia.

La impugnació del govern de Mariano Rajoy implica la suspensió temporal de l'esmentat acord durant cinc mesos mentre no decideixi l'alt tribunal sobre el fons de l'assumpte. Per tant, si el ple del Constitucional que se celebra avui admet a tràmit el recurs, adoptarà també la suspensió temporal, prevista en la llei que regula el funcionament de l'alt tribunal.

Serà la primera vegada en democràcia que el TC suspèn un acord d'un Parlament autonòmic, doncs encara que el precedent més pròxim és el que va succeir amb el Pla Ibarretxe, la situació no és la mateixa. Així, les fonts jurídiques consultades no coincideixen a interpretar quin podria ser l'efecte pràctic de la suspensió.

El TC va consultar fa dies al Parlament perquè aclarís quin dels dos acords pel dret a decidir que ha adoptat en els últims mesos, el primer al gener i el segon al març, és vàlid. El segon acord advocava per obrir un diàleg amb el govern espanyol. El Parlament ha respost que tots dos són vàlids, és a dir, que el segon no anul·la el primer, l'impugnat pel govern de Rajoy.

El TC podria admetre a tràmit, però també podria decidir avui donar un termini de deu dies a les parts perquè formulin al·legacions.

El passat 13 de març el parlament català va aprovar per una àmplia majoria, més de dos terços de la cambra (104 vots), una resolució en la qual es va instar el Govern de la Generalitat a "iniciar un diàleg" amb el govern de l'Estat per celebrar una consulta d'autodeterminació a Catalunya. Aquesta iniciativa va ser votada a favor per CiU, ERC, ICV-EUiA i PSC. Prèviament, el 23 de gener passat, el Parlament va aprovar una primera declaració sobiranista que no va comptar amb el suport del PSC i sí que va tenir l'aval de CiU, ERC i ICV.

En aquesta primera declaració, el Parlament defensava que Catalunya és "subjecte jurídic i polític sobirà", i va comptar llavors amb el suport del 63% de diputats de la Cambra catalana, davant del 77% de la segona resolució sobiranista.

[Font: El Punt Avui, Efe, Madrid, 07may13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 07May13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.